Amstelveen pakt wilde graffiti aan

07 august 2012
Amstelveen

De aanpak betreft intensieve schoonmaakrondes, het aanbrengen van graffitiwerende coating, het verbeteren van de opsporing van graffitispuiters, een subsidiemaatregel voor particulieren en diverse maatregelen om graffiti te voorkomen. Ze moeten bijdragen aan een schonere stad. Voor 2013 en 2014 heeft het college aan de gemeenteraad voorgesteld 50.000 euro extra beschikbaar te stellen.

In september start het college met een grote schoonmaakronde. Een aannemer maakt dan de gemeentelijke eigendommen, zoals speelplekken, viaducten, bankjes, prullenbakken, lantaarnpalen en verkeersborden schoon. Door samen te werken met woningcorporatie Eigen Haard en vastgoedbedrijf Netjes Beheer wordt ook een deel van het particuliere appartementen- en woningbezit meegenomen. Later dit jaar komt de gemeente ook nog met een speciale subsidie voor woningeigenaren.

Wethouder Herbert Raat (handhaving, VVD): ,,Graffiti-geklieder is een doorn in het oog van dit college. Het geeft de stad vaak een rommelige en verloederde uitstraling. De gemeentelijke eigendommen maken we nu eerst schoon. Door de subsidieregeling hopen we dat Amstelveners ook hun eigen garages en huizen laten reinigen of coaten. Ook dringen we bij externe partijen zoals het GVB, Rijkswaterstaat en de nutsbedrijven aan om hun eigendommen te laten reinigen. Alleen gezamenlijk kunnen we er namelijk voor zorgen dat de stad er goed uit blijft zien."

De gemeente wil ook meer surveillances door de politie, handhavers en straatcoaches op die locaties waar graffiti veel voorkomt. Daarnaast wil zij op deze plekken, zodra het wettelijk mogelijk is, flexibel cameratoezicht plaatsen. Het college stelt daarnaast alles in het werk om de schade te verhalen bij personen die betrapt worden op het spuiten van graffiti. Ook maatregelen om graffiti te voorkomen zoals het aanbrengen van speciale coatings, het plaatsen van groen langs gevels, een derde legale graffitiplaats en voorlichting op scholen moeten zorgen voor minder (wilde) graffiti.