Aangrijpend relaas van Aldert de Haan

20 july 2012
Amstelveen

AMSTELVEEN - Aldert de Haan (1935) zal tijdens de regionale herdenking van gevallenen en slachtoffers in Nederlands-Indië (op 14 augustus in het Amstelveense Broersepark) vertellen hoe hij als kind de gevangenschap van hem met zijn moeder, zus en broertje heeft ervaren. De herdenking heeft vanaf 19.20 uur plaats bij het Indiëmonument.130.000 mensen werden voor een periode van vele jaren opgesloten in kampen, nadat de Nederlandse strijdkrachten zich op 8 maart 1942 overgaven en Nederlands-Indië door Japan werd bezet.

De Haan vertelt hoe zijn gezin uit elkaar gehaald werd. Toen hij in januari 1945 10 jaar werd moest hij bijvoorbeeld weg uit het vrouwenkamp en werd hij naar het jongenskamp gestuurd.

Wapenbroeders

Tijdens de herdenking spreken ook vertegenwoordigers van de gemeente Amstelveen (Burgemeester Van Zanen), Bond van Wapenbroeders (Willem van Lith) en de voor de jaarlijkse organisatie verantwoordelijke Stichting Herdenking Gevallenen en Slachtoffers in Nederlands-Indië te Amstelveen (Ankie Werner).