Kettinggesprek: 'Pramenrace met stip bovenaan'

16 august 2011
Aalsmeer

De diversiteit en de omgang met allerlei mensen maakt dit vak leuk, volgens Arnaud. Een passie van Arnaud is de Pramenrace. Zijn zoon Sten van 5 jaar doet dit jaar al mee bij de junioren, dochter Indy van 2,5 is daar nog net even te klein voor. Remco Raadschelders, met wie we vorige week spraken, vraagt zich af hoe hij naast zijn drukke werkzaamheden ook nog tijd vrij kan maken om deel te nemen in het bestuur van SPIE, de Stichting Pramenrace in Ere.

Arnaud Brouwer: ,,Dat komt door de mensen om mij heen zoals mijn ouders, mijn broer, onze werknemer Leo en niet te vergeten mijn vrouw, zij geeft mij heel veel ruimte. Wij hebben allemaal ons eigen dingen en die doen we met heel veel overgave." 

En wat is jouw eigen ding?

,,In mijn geval is dat de Pramenrace; die staat dan ook met stip bovenaan. Daarnaast wandel ik graag en dan met name lange afstand wandelingen."
Hoe zijn de taken verdeeld?

,,Mijn vrouw en mijn moeder doen samen de administratie. Mijn vader doet de 'opa' klussen; wat mijn opa vroeger deed, doet mijn vader nu, zoals het onderhoud van de polyester boten en verder allerlei hand- en spandiensten. Mijn broer Jordy zorgt voor het 'onderwater schepen', het poetswerk en het onderhoud van de steigers. Leo doet vooral het schilder- en timmerwerk. Zelf houd ik mij bezig met de technische klussen; ik ben gecertificeerd gaskeurmeester en ik mag gassystemen aanleggen en keuren. Ik ben ook gecertificeerd op het gebied van elektra. Het inbouwen van watersystemen, het aanleggen van navigatie; alle technische zaken aan boord, behalve de motor, doe ik."

En nu de Pramenrace, vaar je ook mee?

,,Dat heb ik wel gedaan, veertien jaar lang met heel veel plezier, maar toen vond ik het welletjes. Tegenwoordig zit ik zowel in het bestuur van de grote als de kleine pramenrace. Bij de junioren ben ik penningmeester en vliegende keep en bij de grote race doe ik écht alles. Als SPIE organiseren we beide evenementen, dat betekent ontzettend veel werk, maar is verschrikkelijk leuk om te doen."

Heeft het ook weer een thema?

,,Ja, dit jaar is het thema: ik hou van? Een heel breed onderwerp, waar mensen alle kanten mee op kunnen. Ik heb mijn shirt al klaar liggen."

En die andere hobby, wandelen, heb je daar ook nog tijd voor?

,,Daar maak ik tijd voor, ik wandel samen met mijn moeder en haar vriendinnen. Eigenlijk wandel ik alleen maar met vrouwen. Heel gezellig maar ook wel jammer, ik zou er liever ook een paar mannen bij zien, dat is voor mij ook leuk. Maar in mijn vriendenkring is niemand geïnteresseerd. Die houden het niet vol."

Wandel je regelmatig?

,,We proberen één keer in de week een tocht te doen van een kilometer of dertig en trainen op die manier het hele jaar door voor de vierdaagse van Nijmegen. Ook dit keer heb ik die samen met mijn moeder gelopen. Zij doet de dertig, ik moet de vijftig doen. Maar ik moet zeggen dat ik bij de vierdaagse wel een vriend heb die met mij meeloopt."

Wat is er nou leuk aan het wandelen?

,,Grof gezegd: je kop leegmaken; al je sores van het werk even vergeten. En dat werkt met wandelen heel goed. We zijn lid van de wandelbond en lopen mee met georganiseerde tochten door het hele land. Erg leuk, want dat brengt je op plaatsen waar je anders nooit komt."

Waarom ben je bij je ouders in het bedrijf gegaan? Nooit overwogen iets anders te gaan doen?

,,Mijn vader heeft altijd gezegd: 'je gaat eerst bij een baas werken voordat je thuis komt'. En dat heb ik gedaan. Ik heb anderhalf jaar bij De Vries Scheepsbouw gewerkt en daar heb ik het vak geleerd. Daarna ben ik hier op de jachthaven gaan werken en dat doe ik nog steeds met heel veel plezier. Maar tot mijn zestiende had ik helemaal geen zin om hier thuis op de jachthaven te komen. Ik wist hoe hard mijn ouders moesten werken. En gelukkig doen ze dat nog steeds. Ik kan niet zeggen hoe zeer dat gewaardeerd wordt. We kunnen absoluut nog niet zonder ze."

Wie ga je uitnodigen voor het volgende gesprek?

,,Mijn buurman, Dennis van Scheppingen. Hij is ex-proftennisser. Ik ben heel benieuwd hoe het leven bevalt na het een carrière als proftennisser.''