Eilandverleden komt tot leven vanuit sierlijke paletstreken

19 december 2012
Kaag

De officiële opening door wethouder Floris Schoonderwoerd was vrijdag in een volle Stal-Schuur op de Kaag. Daarbij verzorgde de oud-buurman van Marinus Heijnes een mooi openingswoord. De tientallen aanwezigen, veelal eilandbewoners maar ook burgemeester Marina van der Velde-Menting, luisterden aandachtig. Mede-organisator Anna van de Weide schonk hier en daar wat feestelijke bubbels en trakteerde de natgeregende bezoekers op een kaasplankje. Als 8-jarig meisje kwam Van de Weide regelmatig Heijnes tegen op het eiland. 'Tja, hij was een bezienswaardigheid hier, net als Bromsnor en Swiebertje. Kunstschilders zag je niet vaak'.

 

Rondleiding

Auteur Gert Wentzel, getrouwd met een kleindochter van de schilder, fungeerde als gids om de bezoekers de achtergronden van de tientallen opgehangen werken op beide verdiepingen van de Stal-Schuur toe te lichten. Wentzel is ook auteur van het boek Schilder van Licht en Water dat in september uitkwam. Hij is de initiator van deze unieke expositie waarbij, voor het eerst sinds ruim 50 jaar, de kunst van Heijnes centraal staat in één ruimte.

Brand

Diverse schilderijen waren al te zien in zijn boek, maar in de Stal-Schuur zijn nu ook werken uit privécollecties te bewonderen. Zoals bijvoorbeeld een schilderij dat de werkzaamheden bij het blussen van een boerderij symboliseerde. Wentzel: 'Dat heeft Heijnes geschilderd uit dank voor de brandweerlieden die het vuur op tijd bedwongen, anders was zijn atelier in vlammen opgegaan. Hij heeft het schilderij daarna verloot onder de weldoeners.'

 

Geen vetpot

In het eerste weekend werd in een deelexpositie extra aandacht geschonken aan werken die ondernemersgezinnen ruilden met Heijnes. Dat gebeurde in de periode na 1917, toen de schilder na vele reizen belandde op Kaageiland. Heijnes maakte van in de lengte doorgezaagde bezemstelen zelf lijsten. Dit om te onderstrepen dat het schilderen bepaald geen vetpot was.

 

Grootbezitter

Zodoende mag de familie Van der Lip, die een kruidenierswinkel op Buitenkaag heeft, zich een grootbezitter noemen van deze bijzonder kunstenaar. Ook de ruilwerken van de kruidenier waren te bewonderen in de Stal-Schuur. Maar, Heijnes behoorde net voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog tot een nieuwe lichting kunstenaars die op dat moment echt hot was. Het Rijksmuseum hield bijvoorbeeld een expositie genaamd Onze kunst Van Heden, waar Heijnes vier werken mocht tonen.

Laatste weekend

Aankomend weekend is de expositie nog te bezoeken. Ook eigen Heijnes-schilderijen mogen meegebracht worden. Na afloop is zondag om 16.00 uur een kerst-samenzang onder de hooiberg naast de expositie - al dan niet met glühwein. De toegang is gratis: vrijdag 21 december van 15.00 tot 20.30 uur, zaterdag 22 december van 13.30 tot 17.30 uur en zondag 23 december van 13.30 tot 16.00 uur.

www.marinusheijnes.nl