Zomerkunst week acht

20 july 2011
Nieuwkoop

Jolanda Verdegaal, docent beeldende vorming, toont in het Reghthuys keramiek met een duidelijke eigen signatuur; Vazen, dekselpotten, theepotten en schalen in zandkleuren, groen, blauw en brons. 'Erosie, steenlagen, fossielen, droge rivierbeddingen, knoestige boombast. Ik tast de oppervlakken af met mijn ogen en handen, vertaal ze in klei en gebruik ze voor de vormen die ontstaan op de draaischijf'.

In haar werk wil zij de schoonheid laten zien van oppervlakken waarin de tijd haar sporen heeft nagelaten. Hiervoor gebruikt zij zelfontwikkelde technieken die gebruikmaken van het gegeven dat klei krimpt bij het drogen. Door klei in verschillende droogstadia te verwerken, ontstaan de gescheurde huiden in haar klassieke potvormen.

Verdegaal werkt haar keramiek veelal af met matte glazuren en stookt op steengoedtemperatuur. Regelmatig voegt zij elementen toe zoals geboetseerde houtjes of ammonieten. Ook geeft zij sommige potvormen een rijk accent door het gebruik van goud- of platinaluster.

De laatste twintig jaar exposeert Verdegaal regelmatig in binnen- en buitenland.

jolandaverdegaalkeramiek.nl.

Contact

Hanneke Naterop studeerde in 1990 af aan de academie voor beeldende vorming te Tilburg. Haar grote passie is het schilderen van mensen. In haar olieverfportretten schildert zij in lagen, net zo lang totdat de geportretteerden echt aanwezig lijken te zijn in het schilderij. Naterop schildert live en van foto's. Naast linnen en hout schildert ze op natuursteen. Hiervoor gebruikt ze een techniek waarbij de steen zichtbaar blijft en een bijzondere sfeer toevoegt aan het schilderij. Deze techniek gebruikt ze bij het schilderen van portretten op grafmonumenten.

'Ik ben op zoek naar een manier van schilderen die een ingang vindt naar de persoon die ik schilder. Of misschien is het een ingang naar hoe ik deze personen ervaar. Met licht en subtiele overgangen in verfstreek en kleur schilder ik een contact tussen de ruimte in en om de persoon. Dit contact, hoe dit te schilderen, is op een belangrijk thema in mijn werk.'

Naterop werkt als docent bij het Alphense Parkexpressie en geeft workshops aan volwassenen en kinderen.

www.portetwinkel.com.

De dubbelexpositie is te zien van di tot en met vr en zo van 12.00 tot 17.00 uur, za van 10.00 tot 16.00 uur.