Fietsers zonder licht mogen kiezen: prent of reparatie?

19 november 2012
Alphen aan den Rijn

Maar degenen met gebrekkige, of geen, verlichting op de fiets, gingen niet meteen op de bon. Zij kregen een keus: ter plekke de verlichting in orde te laten maken door medewerkers van de Fietsersbond of een bekeuring van 52 euro. Wie voor het eerste koos moest overigens wel dokken voor de reparatie of nieuwe verlichting, maar dat was maximaal 5 euro.

Veiligheid benadrukken
'Een ludieke actie' laat initiatiefnemer en coördinator Ricardo Kombrink van de politie Hollands Midden weten.'Het gaat ons niet om bekeuringen, maar vooral om de verkeersveiligheid te verbeteren en de mensen ervan te doordringen hoe belangrijk het is om op de fiets goede verlichting te hebben zodat je in het donker gezien wordt.' 'Omdat de veiligheid van fietsers ook voor ons enorm belangrijk is werken we graag mee aan deze actie' vult Henk van der Zanden van de Fietsersbond aan.

Liever een bekeuring
Op sommige momenten ontstond er zelfs een rij van mensen die aangehouden waren wegens geen of onvoldoende verlichting. Slechts een drietal personen gaf de voorkeur aan een bekeuring, de rest liet netjes hun verlichting in orde maken.

Normaal doet hij het
Jari de Rover kreeg voor 3 euro een nieuw en werkend achterlicht. Ondanks de actie en de reparatiekosten, vond hij het wel een 'nuttige actie'. Hockeyster Megan van Zijp reed ook in de fuik die haar 5 euro kostte. Maar haar fietsverlichting doet het weer prima. 'Pech', vond ze, 'normaal rijd ik altijd wel met licht maar vanavond brandde het voorlicht niet.' Maar het was niet alleen jeugd met mankementen aan de fietsverlichting, ook opvallend veel volwassenen, heel wat minder spraakzaam dan de jeugdige overtreders, stonden netjes te wachten tot hun verlichting weer in orde werd gemaakt.

Tientallen setjes verkocht
Volgens de politie heeft de Fietsersbond deze avond 45 setjes lampen verkocht, maar aangezien een aantal mensen maar een enkel lampje nodig had, zijn er deze avond nog veel meer mensen blij gemaakt met een werkende fietsverlichting.