Na de dienst op de pedalen voor Ghana

28 june 2012
Oude Wetering

Als de Jacobuskerk zondag uit is, stappen Idi (60) en Koos (65) van der Meer op de fiets en sturen naar het zuiden, naar Fatima, een tocht van zo'n 3.500 kilometer lang. Het geld dat ze met de sponsortocht verdienen gaat naar het educatieve communitycenter in Tetema, Ghana. Het huidige communitycentre is in ernstig vervallen staat en is niet meer te gebruiken voor ontmoetingen en educatie.

Het echtpaar Van der Meer is bekend met het rijden van lange fietstochten. In 2008 hadden ze het project Fietsen voor een kinderklas die leidde naar Rome. Het leverde 16 duizend euro op, voldoende om voor 56 kinderen 6 jaar basisonderwijs te betalen. Ook vertrokken ze vanuit Oude Wetering om uiteindelijk in Santiago de Compostella in de remmen te knijpen.

Nu Koos van der Meer elke maand zijn AOW krijgt is er weer volop tijd voor een spannende tocht. Het begint altijd met een wild plan. 'Ida is zoals altijd de initiator van dit alles en ik poets de onzekerheden weg bij haar door haar moed in te spreken en structuur aan te brengen in de plannen', vertelt Van der Meer.

Het wordt geen comfortabele reis, althans voor hen die comfort gewend zijn. Voor de twee langeafstandsfietsers is luxe zoals een hotel of uiteten bij een restaurant overbodige luxe. 'We gaan helemaal basic hoor', lacht Ida van der Meer. 'We kamperen en koken ons eigen potje.' Het echtpaar is goed ingespeeld op elkaar voor zo'n tocht. 'Koos plant het parcours en de campings en ik verzorg het eten en de koffie onderweg. We hebben gemerkt dat bij kerkhoven vaak drinkwater makkelijk voorhanden is. Zo regelen wij dat.'

Wie de fietstocht van Ida en Koos van der Meer wil volgen moet www.wijfietsenvoorghana.nl in de gaten houden.