Nieuw in Holland: een wit dak

19 may 2011

Het gebeurt niet vaak dat mensen worden uitgenodigd omdat een school, in dit geval de Stromen aan de Batenstein, een nieuwe dakbedekking heeft en je als bezoeker een kijkje op het dak mag nemen. Maar vorige week donderdag was zelfs wethouder Michel du Chatinier komen opdraven. Het dak van de Stromen is namelijk wit en dat is bijzonder.

Een wit dak is nu nog bijzonder, maar wel de toekomst, vindt Frank Keijzer van Kewodak, het Alphense bedrijf dat het dak aanlegde. 'Wit reflecteert zonlicht en daarmee warmte. Witte dakbedekking zorgt ervoor dat de ruimte onder het dak minder snel opwarmt', legt hij uit. De aanleg ervan levert dus een flinke energiebesparing op omdat de instelling minder gebruik maakt van airconditioning of mechanische ventilatie. Zo helpt het witte dak het binnenklimaat te verbeteren. 'De witte dakbedekking is, in combinatie met de onderliggende isolatielaag, een noviteit die nog niet eerder in Nederland voorkomt. Deze dakbedekking gaat 50 jaar mee.'

Het witte dak is één van de maatregelen die de gemeente, samen met schoolbesturen, neemt om het binnenklimaat in scholen te verbeteren. Michel du Chatinier: 'Ik vind het belangrijk dat alle kinderen in Alphen aan den Rijn kwalitatief goed onderwijs krijgen in een prettige omgeving met een gezond klimaat.' Het witte dak past in dat beleid.

Scope, de stichting van christelijke scholen, is actief waar het gaat om klimaatbeheersing. Geert Jan Scholte: 'We proberen altijd te zoeken naar duurzame oplossingen. Ook voor onze medewerkers is het fijner lesgeven in een 'fris' lokaal.' Het is niet zo dat alle schoolgebouwen van Alphen een wit dak krijgen. Dakbedekking moet normaal gesproken één keer in de vijf tien jaar worden vervangen. De gemeente en SCOPE scholengroep gaan nu eerst kijken naar het effect en het rendement van het witte dak.