Eenhoorn: faillissementen Ridderhof voorkomen

03 june 2011
Alphen aan den Rijn

Verscheidene ondernemers van het winkelcentrum zeiden eerder dat hun omzet aanzienlijk is gedaald sinds Tristan van der Vlis daar zijn wapens leegschoot. Daardoor raakte bijna twee maanden geleden een aantal mensen gewond en werden zes personen gedood. Daarna pleegde de dader zelfmoord. Sommige ondernemers hebben juridische bijstand ingeschakeld. Diverse betrokkenen stellen dat het winkelcentrum sinds het incident minder publiek trekt.

Eenhoorn durft de stelling niet aan of het winkelcentrum te maken heeft met een imagoprobleem. ,,Soms hoor ik van mensen dat het inmiddels gaat zoals het altijd was. Anderen zijn veel negatiever. Wat dat betreft kan ik niet een heel duidelijk beeld krijgen.’’ Wel is er een zogenoemd kernteam van de gemeente ingesteld dat zich onder andere bezighoudt met de problemen van de ondernemers. Zo kunnen de winkeliers met behulp van Alphen aan den Rijn een beroep doen op een speciaal noodfonds. Andere ondernemers hebben inmiddels na enkele tientallen claims, circa 200.000 euro schade uitgekeerd gekregen.

De burgemeester is van mening dat het bij De Ridderhof niet altijd moet blijven draaien om het schietincident. ,,De Ridderhof moet gewoon weer een plek worden waar mensen hun dagelijkse boodschappen doen.'' Hij pleit er dan ook voor dat het geplande herdenkingsmonument niet een te dominante plek in het winkelcentrum krijgt. Wanneer de onthulling precies plaatsvindt, is nog onduidelijk. ,,We denken liever iets langer na over een mooie gedenkplek, dan dat we snel iets neerzetten waarvan we achteraf spijt hebben.'' Als het aan Eenhoorn ligt, brengt zijn gemeente ook een herdenkingsboek uit.

Het drama is nog altijd het gesprek van de dag in de stad. ,,Iedereen kent wel iemand die erbij was betrokken. Ik word - na twee maanden - nog steeds door mensen aangesproken. Het is waar gebleken dat Alphen aan den Rijn niet meer hetzelfde zal zijn. Maar onze gemeente is er ook sterker uitgekomen.''