'Stap jij eens even uit je eigen schaduw, je bent fantastisch!'

24 november 2015
Almere

HEM/ZIJNHet stuk gaat over een jongen in een meisjeslichaam, die worstelt met zijn identiteit. Regisseur Esther Bolte en schrijver Jeroen Callaars willen met deze nieuwe voorstelling begrip kweken voor jonge transgenders. ,,Al mijn voorstellingen gaan er eigenlijk over dat je moet kunnen zijn wie je in je diepste wezen bent. Wat komt er op je af als je daarnaar op zoek gaat? En als je ervoor durft uit te komen en ervoor durft te gaan? Een herkenbaar thema voor deze leeftijdsgroep, transgender of niet-transgender", vertelt Bolte.

Geloofwaardig

De repetitieavond gaat van start met een tafelgesprek, waarbij niet alleen praktische zaken, maar ook ideeën en ervaringen worden gedeeld. Daarna volgt een warming-up met stretchoefeningen en wordt er een speloefening gedaan. De spelers worden in duo's op flinke afstand tegenover elkaar gezet en zij moeten elkaar naar zich toe zien te krijgen door met verschillende emoties de zin 'Ik wil dat je hier komt' te roepen. ,,Het is belangrijk dat je als acteur geloofwaardig overkomt, dus de manier waarop je iets zegt maakt echt verschil", legt Bolte het doel van de oefening uit.

Vervolgens wordt er een scène uit het stuk geoefend. Julie Broere kruipt in de huid van Lisa, die later als Tristan door het leven zal gaan. Gefrustreerd kijkt ze in de spiegel naar haar eigen lichaam. ,,Je háát dat lichaam, met die stomme borsten en heupen. Laat dat maar zien", helpt Bolte haar op weg. Dan verschijnt Lisa's denkbeeldige beschermengel: een dragqueen gespeeld door Michael Muyderman. ,,Stap jij eens even uit je eigen schaduw, je bent fantastisch! Fuck wat anderen van je denken. Het is jouw leven", spreekt hij haar toe. Nog ietwat onwennig loopt Michael op zijn hoge blokhakken over het toneel en ook de vrouwelijke maniertjes vindt hij nog een beetje 'awckward'. ,,Nee joh, dat is echt jouw eigen gevoel: Het gaat echt al heel goed", vindt Bolte.

Tristan en Isolde

Het was de film Boys don't cry die haar heeft geïnspireerd om deze voorstelling te maken. ,,In deze bekroonde film speelt Hilary Swank ook een transgender. Het is een heftig verhaal, dat slecht afloopt. Alle acteurs hebben deze film ook moeten kijken. Overigens loopt ons verhaal wel goed af", verklapt Bolte. ,,HEM/ZIJN gaat over een meisje in een jongenslichaam, die uiteindelijk ook besluit als jongen verder door het leven te gaan. Hij gaat met ruzie weg van huis en mag een tijdje bij een vriend wonen. Dan wordt hij verliefd op een meisje, maar de vrienden van de 'gang' waar zij bij hoort accepteren het totaal niet als ze erachter komen dat Tristan eigenlijk een meisje is."

Het is een hele nieuwe tekst, geschreven door Jeroen Callaars. Dit keer dus geen moderne bewerking van een klassiek verhaal, zoals de eerdere voorstellingen Een Faust, De Driestuiversopera, Elckerlyc, Peer Gynt en Don Juan. ,,Maar ik kon het toch niet laten er een klein grapje in te verwerken, want Tristan wordt in het stuk verliefd op Isolde", zegt Bolte. ,,Een knipoog naar het Middeleeuwse liefdesverhaal Tristan en Isolde, maar vooral ook ter illustratie van de 'onvoorwaardelijke' liefde tussen de twee."

Voor- en nagesprek

Om zich te kunnen verplaatsen in de gevoelswereld van transgenders en hun omgeving, hebben de acteurs en de makers verschillende films en documentaires gezien, artikelen gelezen en gesproken met ervaringsdeskundigen. Zo zijn Bolte en Julie de dag voor de repetitie op bezoek geweest bij een logopedist die veel met transgenders werkt. ,,We hebben daar gesproken met een transgender die eerst een jongen was, maar nu een meisje is en er nog aan werkt om haar stem op 200 hertz te krijgen, dat is de hoogte van een vrouwenstem", vertelt Julie. Om ook het publiek straks meer informatie over het onderwerp te geven, zal voorafgaand aan elke voorstelling een voorbespreking plaatsvinden, waarbij een ervaringsdeskundige aan het woord komt. ,,En bij de besloten schoolvoorstellingen voor leerlingen moet er ook een lesbrief en een nagesprek komen. Dat vind ik wel belangrijk bij een onderwerp als dit", besluit Bolte.

HEM/ZIJN wordt gespeeld door Julie Broere, Caroline Leardini, Guusje van der Vossen, Renske Leenen, Youp Frerichs, Michael Muyderman, Emilio Valentien, Mika Bisschop en Michael Hendriks. De voorstelling is van 6 april tot en met 23 april te zien in Corossia Stad. Ga voor meer informatie en reserveringen naar www.theatergroepsuburbia.nl.