Theatrale wandeling door AZC Almere 'lifechanging experience'

21 october 2014
Almere

,,Ik had zelf eigenlijk altijd al een fascinatie voor asielzoekerscentra, die in mijn ogen eigenlijk een soort 'niemandsland' zijn", vertelt Faas, die samen met Pieternel Bollmann het theaterproject heeft geregisseerd. ,,Je komt als vluchteling naar Nederland, maar komt hier in zo'n opvangcentrum tussen allerlei verschillende nationaliteiten te zitten, behalve de Nederlandse. Wat doet zoiets met je? Wat laat je achter en wat neem je mee vanuit je eigen land? Ik had eigenlijk geen idee wat ik me daarbij voor moest stellen en ik denk velen met mij."

Ontmoeting

'Geen I.D.' is in de eerste plaats een ontmoeting tussen bewoners van binnen en buiten het asielzoekerscentrum. BonteHond wil hiermee laten zien dat de verschillen misschien helemaal niet zo groot zijn. Deelnemers aan 'Geen I.D.' maken een wandeling door het AZC en ervaren hoe het is om je identiteit los te 'moeten' laten en opnieuw na te denken over wie je bent of zou willen zijn. Na maandenlange voorbereidingen zijn afgelopen weekend de eerste drie voorstellingen geweest. ,,Het was zo bijzonder! Mensen die de route hebben gelopen, vertelden achteraf dat ze nooit meer hetzelfde naar asielzoekers zullen kijken en naar het nieuws over vluchtelingen zullen luisteren", aldus Faas.

,,Je bent aanvankelijk geneigd om asielzoekers te zien als één grote groep, maar in het AZC in Almere wonen 739 individuen, met elk hun eigen achtergrond en eigen verhaal. Tijdens de route door het asielzoekerscentrum wordt het publiek langzaam voorbereid op een ontmoeting met de bewoners. Ze horen verhalen en krijgen van alles te zien en op het einde is er gelegenheid om met de bewoners te praten. En die behoefte is er na afloop van de route ook heel erg. Eigenlijk kun je het zien als een geregisseerde ontmoeting."

Aanmelden

Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor de openbare voorstellingen op zaterdag 25 en zondag 26 oktober om 15.00 uur in het AZC Almere aan de Engelse Mijl 6. Deelname aan 'Geen I.D.' is gratis. Bezoekers kunnen na afloop een donatie in de pet doen. Van de opbrengst wordt iets gemeenschappelijks aangeschaft waar het asielzoekerscentrum behoefte aan heeft. Belangstellenden kunnen zich nog aanmelden bij Millie Lijbers via millie@bontehond.net, maar wees er snel bij want het gaat hard. Na deze openbare voorstellingen wordt 'Geen I.D.' ook nog gespeeld voor Almeerse scholen en dan kunnen de leerlingen de route door het AZC lopen.

Petra Onderwater