Belfort als gedroomd horecaplein

07 june 2014
Almere

Niet langer is het Belfort in het stadshart een tochtig, ongeïnspireerd plein waar het merendeel van de winkelpanden leeg staat. De een na de andere horecaondernemer opent er een restaurant. Het plein verandert heel gestaag in het gedroomde horecaplein dat ooit op de tekentafel was bedacht.Het heeft wat tijd gekost, maar het lijkt er op dat het Belfort steeds meer Almeerders weet te interesseren om een hapje te gaan eten of een drankje te gaan drinken. Verhuurder Unibail-Rodamco heeft dan ook flink geïnvesteerd in de aankleding van het plein. Het mozaïek is van de Schutterstraat is verplaatst naar het plein, de bloemenkiosk die het plein in tweeën splitste is verdwenen en er is een windscherm op het plein geplaatst.

,,In 2010 zijn we al begonnen om de sfeer te verbeteren op het Belfort", verklaart Allard Steenbeek van Unibail-Rodamco. ,,De komst van de roltrap en het plaatsen van een terrasvlonder hebben de omgeving aantrekkelijker gemaakt."

De verhuurder is actief op zoek gegaan naar nieuwe buren voor onder meer Yamas, Chez Alexander en Brasserie La Maison. Zo kwam Unibail bij Woodstone and Wine terecht. Een restaurant met een loungegevoel, met op de kaart staan pizza's, pasta's en salades. 'Casual dining' noemt het restaurant het zelf. Voor eigenaar Oscar Vos is dit na twee restaurants in Haarlem en Hoofddorp het derde restaurant wat hij samen met zijn vrouw en broer heeft geopend. ,,Almere is een stad vol potentie. Waar het misschien een paar jaar rustig was, merk je dat het nu weer dynamisch is. Ons bedrijf past bij de visie die Almere voor de stad nastreeft."

Toen Vos anderhalf jaar geleden de locatie kwam verkennen, zag hij dat het plein een ontwikkeling aan het doormaken was. ,,Als je nu kijkt zit er echt een verscheidenheid aan restaurants. Van Japans tot Grieks, van Italiaans tot Franse keuken. Je kunt er van alles krijgen."

In het pand waar tot vorig jaar Grandcafé Jordaaan in was gevestigd, wordt druk geklust. Deze week opent Hudson Bar and Kitchen daar zijn deuren. Een restaurant dat gerechten uit de Amerikaanse keuken serveert, zoals hamburgers en steaks. Marc de Gier, eigenaar van Hudson is ook benaderd door de verhuurder. Hij was makkelijk over de streep te trekken, vertelt hij. ,,We hebben hier onderzoek gedaan en zagen in de weekeinden alleen maar volle zaken. La Cubanita, de tapasbar hier op het plein en ook Kimono, de 'all you can eat' sushibar doen het heel goed."

Voor Unibail-Rodamco wijst de vestiging van de nieuwe horecazaken op een ommekeer. ,,Er hangt nu een positive vibe", zegt Steenbeek. ,,En we zijn nog niet klaar, we bekijken nu of er misschien een speelplek voor kinderen kan komen. Er gaat in ieder geval een kindertreintje door het stadscentrum rijden, met als opstappunt het Belfort."