Fotografen-echtpaar bekende gezichten in Almere

30 may 2012
Almere

Ondanks zijn geringe lengte is het de 70-jarige Bob die de meeste aandacht trekt. Met zijn humor weet hij een ontwapenende glimlach op het gezicht van zijn 'objecten' te toveren. Michelle zoekt minder de voorgrond. Vaak gaan ze samen naar een foto-moment. Beide gewapend met een foto-camera, proberen ze elkaar dan de loef af te steken door hun beste plaat naar de redactie te sturen en te hopen dat juist die foto wordt uitgekozen. De redactie weet niet wie welke foto heeft gemaakt en kiest de beste. Deze professionele competitie houdt de Friedländers al jaren scherp.

De Cloe

Eén van Bob's mooiste fotomomenten vond plaats op 2 september 1984. De luchtballon Dutch Viking met aan boord Evelien en Henk Brink en Willem Hageman hadden de oceaan getrotseerd en zouden na een tocht van drie dagen in Almere landen. De burgemeester was met bloemen onderweg naar de vermoedelijke landingsplek bij Pampushout. Met in zijn kielzog ... Bob Friedländer. De auto van De Cloe stopte. Men verwachtte dat de ballon daar in de buurt zou neerkomen, maar het gevaarte sleepte nog een kilometer verder. De auto van de Almeerse nieuwsjager stond het gunstigst en De Cloe stapte bij Bob in. Vlak voor de landingsplek stopten ze. Toen De Cloe, Bob en een ambtenaar uitstapten, zagen ze dat er nog maar één obstakel was. Een klein slootje. Bob nam een aanloop en sprong parmantig over het water. De Cloe zag dat het de fotograaf met zijn kleine beentjes lukte en waagde ook de sprong. Een plons volgde en de burgemeester haalde een nat pak. Terwijl de druipende burgervader door de ambtenaar uit de drassige Almeerse bodem werd getrokken, klikte Bob lachend af. Een hilarisch moment waarom beiden nog hartelijk kunnen lachen.

Baby's

Michelle kan nog steeds genieten van pril geluk. 'Ik moest een foto maken in de raadzaal van het stadhuis, waar honderd baby's bij elkaar waren gebracht. Dat was -geloof ik- voor een Unicef-actie. Alle moeders hielden tegelijkertijd hun baby omhoog. Een prachtig gezicht. Dat was één van mijn mooiste foto-momenten', aldus Michelle.

Het zijn moeilijke tijden voor persfotografen. Bob: 'De overgang naar digitale fotografie heeft het moeilijker gemaakt voor ons. Je kunt met je mobiele telefoon hele aardige plaatjes maken tegenwoordig. En dat merken we.' Daarnaast wordt er in krantenland flink bezuinigd en gereorganiseerd. De krachtenbundeling van De Almare en Almere Vandaag zal het voor hen er niet makkelijker op maken. Toch hangen de Friedländers hun camera's niet aan de wilgen. Michelle: 'Ik ga mij meer toeleggen op het maken van reportages. Denk aan bruiloften en jubilea. En Bob blijft foto's maken voor De Telegraaf. We gaan dus gewoon door.'