Almeerse gezinnen realiseren multifunctioneel woonproject

09 november 2011
Almere

'In een tijd waar de overheid op sociaal, maatschappelijk en cultureel werk bezuinigt, wil Stichting Josia, die dit project draagt, een impuls geven aan particuliere initiatieven. Samen met bewoners, vrijwilligers, bedrijven, kerken en organisaties wil de stichting een positieve bijdrage leveren aan de samenleving. 'Het Poorthuis' is het eerste initiatief waarin Stichting Josia participeert. "Wij zijn geen vervanging van professionele hulp, maar willen een rol spelen om gaten die vallen te helpen dichten', aldus Bea van de Kraats van Stichting Josia.

Goede buur

In het Poorthuis is er plek voor drie jongeren (eventueel met een kindje) om tijdelijk te wonen. Deze jongeren worden opgevangen en waar nodig en gewenst bijgestaan. De vijf gezinnen hebben de nodige ervaring in zorg en samenleving, maar doen dit op vrijwillige basis in de vorm van een goede buur.

Anja de Graaff, kwartiermaker Almere Poort, namens de gemeente Almere is blij met 'Het Poorthuis': 'Toen ik van dit initiatief hoorde dacht ik 'wow, wat goed dat jonge mensen zich zo willen inzetten voor de ander die iets minder geluk heeft in het leven. Welkom in Almere Poort.'

Ook wethouder Adri Duivesteijn is enthousiast 'Deze tijd van individualisering vraagt om actief participeren in de maatschappij. Het Poorthuis doet dat op velerlei manieren', aldus Duivesteijn.

Ruimte voor praatje

Onder in het gebouw zal het ontmoetingscentrum met drie gemeenschappelijke ruimtes worden gerealiseerd. De eerste doet dienst als woonkamer die ook open is voor de buurt. Hier kan een bakje koffie worden gehaald, mail worden gelezen en er is ruimte voor een praatje.

De tweede ruimte is voor koken en eten. 'Dit is met elkaar als woongroep of met anderen', vertelt Mark Zeldenrust. 'Denk dan aan uitwisselingsdiners met diverse culturen of doelgroepen of maaltijden voor gezinnen die van een minimum inkomen rond moeten komen. Voor de kinderen uit de buurt kan hier een kinderkookcaf├ę starten, waarbij kinderen een diner voor de ouders maken.'

De derde ruimte zal gebruikt worden voor bijvoorbeeld kinderclubs, opvoedcursussen, inloop, vieringen, meidenactiviteiten en buurtfeestjes. De activiteiten zullen ingevuld worden samen met organisaties, kerken en de buurt.

Duurzame relaties

Het motto van de initiatiefnemers is: 'Naast duurzame energie heeft Almere ook behoefte aan duurzame relaties'. En die willen zij dan ook graag aangaan.

De komende tijd zijn de initiatiefnemers druk bezig met verdere plannen maken en het regelen van de financiering en andere praktische zaken. Daar kunnen zij heel veel hulp bij gebruiken. De initiatiefnemers hopen dat veel mensen zich door dit initiatief aangesproken voelen en ge├»nteresseerd raken om hun steentje op wat voor manier dan ook bij te dragen. Zij nodigen bedrijven, organisaties en particulieren van harte uit om hierover contact op te nemen. Meer informatie is te vinden op www.poorthuisalmere.nl. Mailen kan natuurlijk ook: [email protected].