Voorverpakte gerookte vis gevaarlijk

28 september 2007

Bij voorverpakte gerookte vis gaat het bijvoorbeeld om vacuĆ¼mverpakte gerookte makreel-, zalm-, paling- of forelfilet uit de koeling. Besmetting met listeria kan zich voordoen als de vis zo wordt gegeten, bijvoorbeeld in een salade of op toastjes. Er is geen gevaar als de vis eerst wordt gegaard, zoals in een ovengerecht of een saus. Bij temperaturen tussen de 60 en 85 graden Celsius sterft listeria. Ook ingevroren gerookte vis is veilig: bij temperaturen onder het vriespunt kan de bacterie niet verder groeien.

Bijzonder aan de bacterie is dat hij ook in de koeling nog blijft groeien, zij het in een trager tempo. Bij voorverpakte gerookte vis geeft dat een risico. Deze vis heeft namelijk een lange houdbaarheidsdatum: in de koeling van een aantal weken tot zelfs maanden. Hoe dichter bij de houdbaarheidsdatum, hoe meer listeriabacteriƫn het product kan bevatten. De kans op ziek worden neemt dan toe.

Een infectie met listeria komt niet heel vaak voor: jaarlijks gebeurt dat ongeveer tachtig keer. Wel is er een stijgende trend, met name onder ouderen. Bovendien kunnen de gevolgen ernstig zijn, zoals bloedvergiftiging of een hersenvliesontsteking. Die kans is het grootst bij mensen met weinig weerstand. Bij zwangeren kan spontane abortus optreden.