Column: Wesley het Gouden Kalf

28 september 2007

Dom? Misschien wel, maar hij heeft daardoor veel kansen gecreëerd om er veel van te kunnen leren. Vooral van hoe het niet moet.

Wesley trouwde twee jaar geleden en werd vorig jaar papa. Het bracht hem nog meer verantwoording. Volwassenheid leer je niet alleen door slechte of vervelende momenten in het leven, maar zeker ook door mooie. Die mooie momenten beleeft hij met zijn vrouw Ramona en zoontje Jessey. Hij groeide daardoor als speler. Werd completer en wilde steeds meer bereiken. Hij controleerde steeds meer de aanval. Was Klaas Jan Huntelaar de ster in het laatste half jaar van Danny Blind, Sneijder werd de ster onder Henk ten Cate. Als het nieuwe Gouden Kalf scoorde hij afgelopen seizoen dat het een lieve lust was en zorgde voor menig assist. Hij maakte zich onmisbaar.

Aan het begin van de voorbereiding begon Valencia aan Sneijder te trekken. Het kleine Gouden Kalfje had er wel oren naar. Hij was klaar voor een stap omhoog en dat niveau moest Spanje worden. Maar Valencia bood te weinig. Van 12 miljoen werden het er 16, maar Ajax had geen zin om haar sterspeler te verliezen. De Amsterdammers wilden eindelijk wel weer eens kampioen worden en dan heb je er niks aan als het hart uit je aanval geslagen wordt.
Dus werd Valencia afgeschrikt met een vraagprijs van 30 miljoen euro. Vervolgens ontkurkte Ajax de champagne en werd een persconferentie belegd, waarop Wesley verklaarde dat hij nog een seizoen zou blijven, mits…

…er niet een andere club zou komen, die het gevraagde bedrag zou neerleggen. Bijna drie weken bleef het rustig rond het Gouden Kalf. Hij bleef en richtte zich weer volledig op een verlenging in Amsterdam. Totdat vorige week woensdag opeens een royaal bod uit Spanje kwam. Maar liefst 24 miljoen had Real Madrid voor de middenvelder over. Met natte handen zaten directie en bestuurders in de ArenA. Met een natte rug trok het Gouden Kalf zijn kicksen uit. Zou het nu dan toch echt?

Twee dagen later gooide Real Madrid zijn eigen glazen in. De Spaanse furie verloor het van de Mokumse bravoure. Wat nou ultimatum, zullen ze in de ArenA gedacht hebben! Wij bepalen zelf voor hoeveel geld ons Gouden Kalf op transport gaat. Tot die tijd mag iedereen erom heen dansen, maar wij bepalen voor hoeveel hij verkocht wordt.

Het handjeklap was al geëindigd voor het goed en wel begonnen was. Ajax voelde zich de grote winnaar, het Gouden Kalf voelde alleen de grote teleurstelling en Real Madrid voelde zich de grote schlemiel en bood excuses aan. Nog eens twee dagen later werd weer om het Gouden Kalf gedanst. Real Madrid ging alsnog door de knieën en betaalde toch nog de door Ajax gevraagde 27 miljoen.

Wesley zal er uiteindelijk wel beter van worden. Maar geldt dat ook voor Ajax?