Tweede grote televisiestudio start in stilte op Noordschil

13 october 2009
Baarn

"Geeft ook niet, als de mensen uit de tv-wereld er maar van weten", zeggen Marco Verhoek en Erik Maartense van Studio Baarn. En dat is het geval, want vele televisieproducties komen van de Noordschil, aan de rand van Baarn langs de A1. Zoals 'Ik hou van Holland', 'So you think you can dance', 'Kinderen voor kinderen' en 'Banana split'. Een paar duizend bezoekers komen er per maand voor naar Baarn. Dat zullen er met de nieuwe studio alleen maar meer worden, al zullen de twee Baarnse studio's nooit tegelijk draaien.

Betonwagens
De grond van de nieuwe studio met de transporthal erop is 2,5 jaar geleden aangekocht. In nog geen acht weken tijd, met werkdagen van achttien uur, is de nieuwe ruimte uit de grond gestampt. "Eerst de staalconstructie, dak- en wandbekleding, en daarna losten op één dag hier zestig betonwagens de vloer."

Volgens de ondernemers is er in midden-Nederland veel vraag naar studioruimte en een plek voor seminars en beurzen. Ze verwachten dat een groot deel van de showprogramma's van de Nederlandse tv hier zal worden opgenomen.De twee, afkomstig uit de wereld van de belichting, huurden Studio1 eerst twee jaar van de Baarnse ondernemer Gijs Dorrestein. Daarna werden ze eigenaar.

Gratis parkeerruimte
Flexibiliteit is volgens hen de kracht van de Baarnse studio's. "Een producent kan zelf besluiten welke onderdelen van ons hij hier inschakelt. We hebben publieksruimten, kleedkamers, een foyer voor de publieksopvang. En gratis parkeerruimte, vlakbij de snelweg", klinkt het wervend.

Komende zaterdag start de opbouw van de eerste productie in Studio2 al, een programma voor de Vara. "We zijn voor de komende maanden al aardig gevuld", aldus de twee, die benadrukken goed bij te dragen aan de Baarnse economie. "We hebben van de zomer wel wat mensen moeten ontslaan, maar we hebben altijd nog 55 mensen hier aan het werk. En ook schakelen we zoveel mogelijk echt Baarnse bedrijven in, zoals Petershof voor de catering. Maar ook Greenfield's en Nijhof en La Place profiteren van de toestroom aan mensen hierheen."