OPINIE: De Klos: NHM, Kumulus, de Bieb

26 december 2016
Maastricht

Door Kitty Nuyts

Te beginnen met het Natuurhistorisch museum. Het is een pareltje waar we met zijn allen trots op zijn. Er is veel te zien en elke nieuwe opgegraven hagedis wordt er tentoongesteld. Kinderen krijgen er les, en er zijn veel presentaties, zoals de uit Parijs overgekomen Mosasaurus, de nieuwste vondsten van opgravingen en laatste was er nog een druk bezochte tentoonstelling over haaien. De mensen weten het museum vinden. Het heeft ongeveer 28.000 bezoekers afgezet tegen een laag subsidiebedrag is dat een mooi resultaat. Het Bonnefantenmuseum krijgt ettelijke miljoenen en heeft bijna 4x zoveel bezoekers. Het NHM is een heel sfeervol museum met een mooie tuin. Helaas vindt wethouder Damsma dat het museum moet sluiten en de collectie (gedeeltelijk?) naar het CC moet verkassen. Zo raakt de collectie versnipperd en hoelang duurt het voordat de collectie ook daar weer het geld moet ruimen? Bovendien hoeft niet alles hoeft super modern te zijn. Op de bovenste verdieping staat een unieke collectie in antieke kasten. Ook deze zal verdwijnen, als de plannen door gaan...
Kumulus. De Liberale Partij Maastricht vindt culturele ontplooiing van de Maastrichtenaren belangrijk. Leden van harmonien, fanfares,koren nemen muzieklessen evenals individueel. Het is ondenkbaar dat een stad met een conservatorium, zoveel harmonien en fanfares en koren een uitgekleed aanbod van lessen krijgen. Leraren moeten hun uurtjes bij elkaar snoepen vanwege het uitgedunde lesaanbod, dat nu helemaal wordt uitgekleed. En bent u ouder dan 21, dan heeft u geen recht meer op lessen bij Kumulus. Deze leeftijdsdiscriminatie wilt de wethouder nl in de nieuwe plannen doorvoeren. 
CC de bieb. Maastrichtenaren lezen graag. Dat kunnen we afleiden uit de cijfers van de vroegere filialen Malpertuis en Heer, naast het aantal abonnées van CC. De boekencollectie van de filialen die naar CC verhuisden werd al flink uitgedund. Nu ligt het plan er dat de collectie nog eens teruggebracht wordt tot de helft. Want er zou meer animo zijn voor digitale diensten. De cijfers geven echter het tegendeel aan.
In de CC is een eeuwen oude boekencollectie gehuisvest. Deze zou moeten verdwijnen omdat er boven een restaurant zou moeten komen. De wethouder heeft er blijkbaar geen verstand van, maar het is een waardevolle collectie, en deze kan versnipperd raken of zelfs verloren gaan.
We zullen proberen te voorkomen dat deze bizarre bezuinigingsdrift ten koste van de culturele ontwikkeling en het historisch erfgoed gaat. Bent u het er ook niet mee eens, laat dan uw stem horen!
Foto ANP