COLUMN Dion van Rijn: Limburgse democratie

24 december 2016
Roermond

Door Dion van Rijn

Mij maakt het niet zo heel veel uit hoor. Verstappen heeft nog een lange weg te gaan en heeft de heikneuters van Limburg echt niet nodig om te weten dat hij een exclusief sportmerk wordt, maar het systeem is gewoon walgelijk en paternalistisch. De vakjury, wie dat ook mag zijn, heeft een doorslaggevende stem, dus het Limburgs publiek mag roepen wat het wilt. De zogenaamde, zelfbenoemde, vakjury gaat voor het Limburgs publiek.
Goh, waar zien we dat vaker. Niet zelden wordt het Limburgse publiek een worst van democratie en inspraak voorgehouden om uiteindelijk overruled te worden door mensen die zichzelf ver boven het klootjesvolk plaatsen maar hen wel nodig hebben om hun ego te strelen. Zij maken de spelregels waarbij zij zichzelf het hoogste trapje van invloed toekennen en het stemvolk accepteert dat in de veronderstelling dat hun mening er toe doet.
Dit hebben we ook gezien bij het ooit leuke en spontane Limburgse Vasteoavondjleedjes Konkoer. Het hele publiek had een duidelijke winnaar maar de vakjury kende zichzelf de doorslaggevende stem toe en besloot voor de, door hen, gedoodverfde eigen winnaar te gaan. Toen de winnaars uiteindelijk onder luid boegeroep op het podium verschenen stond hun  heraut ook nog eens als een schoolmeester het publiek te recht te wijzen want uiteraard hadden ze zich wel te richten naar de wensen en voorkeur van de VAK jury. Dit was dus direct mijn laatste LVK maar dat terzijde. Het gaat tenslotte om het principe dat je het volk het idee geeft dat ze iets te kiezen hebben, daarmee een podium creëert waar je dan vervolgens zelf op schittert.
Op 1Limburg is nu weer een fotowedstrijd uitgeroepen waar u op kan stemmen. Ik zou u adviseren om eerst het reglement te lezen en de spelregels te snappen want het kan goed zijn dat uw stem de waarde heeft van de gemiddelde Rus die niet op Poetin zou willen stemmen.
Waarschijnlijk mijn laatste column  voor dit medium. Dank voor het publiceren en de lezer bedankt voor uw aandacht en reacties.
Fijne feestdagen! Dion van Rijn