Drieluik 'Na de dood' aflevering 3: hoe wordt iemand gecremeerd?

20 december 2016
Den Bosch

In het crematorium van Rosmalen vertelt Ria Luichies van coörporatie Dela over de manier waarop een crematie in zijn werk gaat. "Het crematorium in Rosmalen is klein en creëert rust. Nabestaanden kunnen na de herdenking ook mee met een overleden dierbare helemaal tot het moment dat hij of zij de ovenruimte in gaat. Dat is uiteraard een keuze die zij zelf kunnen maken."

Wanneer een overledene wordt binnengebracht, komt de kist in de aula te staan voor de herdenkingsdienst. Wanneer die is afgelopen gaat de overledene naar de ovenruimte. 

De aula. (Tekst loopt door onder foto)

We lopen die ruimte in. Links hangt een nooddouche. Luichies: "De crematie gebeurt natuurlijk heel veilig, maar je weet maar nooit of er iets mis kan gaan en iemand gewond kan raken bij het binnenschuiven van de kist."

De nooddouche voor als er iets misgaat. (Tekst loopt door onder foto)

De kist wordt op een zogeheten invoermaat gezet. Een soort verhoging met rollen, zo groot als de lengte van de kist. 
"Het plaatsen op de invoermaat gebeurt door twee collega's. De verhoging waar de kist op wordt gezet, is even hoog als de ingang van de oven", zegt Luichies.
Als de ovenklep open gaat, wordt de kist op een plaat de ruimte ingeschoven. Wanneer deze in de oven op z'n plek staat, trekt de plaat automatisch weer terug.

Op deze invoermaat wordt de kist geplaatst en vanuit die plek naar binnen geschoven. (Tekst loopt door onder foto)

'Een deel van de kist kan vlam vatten' Het duurt gemiddeld anderhalf uur om iemand te cremeren. "De ene keer iets langer, dat hangt af van hoe groot en zwaar iemand is natuurlijk."

In de oven is op het moment dat wij er zijn een crematie gaande. Het scherm geeft 934 graden weer. "De temperatuur kan oplopen tot iets boven de 1000 graden", zegt Luichies.

Op dit scherm worden de temperaturen weergegeven. Een medewerker voert alles in en het crematieproces wordt in werking gesteld. (Tekst loopt door onder foto)

"Als er bijvoorbeeld al drie crematies zijn geweest, dan is de oven namelijk een stuk heter geworden. Wanneer dierbaren meewillen tot het moment van de daadwerkelijke crematie, geven we ook altijd aan dat het achterste deel van de kist vlam kan vatten. Het is immers een houten kist. Wanneer de achterkant al binnen is, kan dit gebeuren. Soms maken we uit voorzorg de kist voor een deel nat."

Wanneer het crematieproces is afgelopen, blijft er as over. Dat is een hoopje van gemiddeld zo'n drie kilo. "De hoeveelheid as wordt bepaald door botresten die overblijven. De rest wordt namelijk helemaal verbrand."

Een maand wachten
Na een maand kunnen de dierbaren de as in een urn ophalen. In Nederland moet het een maand in het crematorium blijven. "In België kunnen nabestaanden de as meteen ophalen, hier kan dat niet. De reden is een stukje bescherming. Als iemand net is overleden, is de kans groot dat een nabestaande overhaast beslist wat er met de as moet gebeuren. Een maand bedenktijd kan veel veranderen. In elk geval dat iemand verkeerde beslissingen zou maken."

Dit was het derde en tevens laatste deel van het drieluik 'Na de dood'.
Lees ook: 
Drieluik 'Na de dood', aflevering 1: het verzorgen en het opbaren van een overledene. Drieluik 'Na de dood', aflevering 2: hoe wordt iemand begraven?