Arriva en gemeente Maastricht presenteren elektrische bus

11 december 2016
Maastricht

Maastricht krijgt met buslijn 3 tussen Miradorplein, Wolder en Mgr. Vranckenplein, Nazareth haar eerste elektrische stadslijn die met vier elektrische bussen wordt gereden. De batterijen van deze bussen worden 's nachts opgeladen in de stalling in Maastricht, en overdag tijdens het in- en uitstappen van reizigers middels de 'snel-lader' op het Miradorplein.

Wethouder Van Grootheest: "Ik ben trots dat steeds meer partijen in onze stad, waaronder Arriva, samen met ons de schouders er onder zetten om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Elke stap, klein of groot, is waardevol voor een duurzame toekomst voor bewoners, ondernemers en bezoekers van Maastricht. Met deze eerste volledig elektrische stadslijn van Arriva, en binnen drie jaar zelfs alle stadsbussen, zetten we een flinke stap in de goede richting!"
 
Elektrisch laadsysteem
Deze laadmethode, met tussentijds ‘snel-laden’ in een woonwijk is uniek in Nederland. De elektrische bussen worden geladen middels een pantograaf van het type Heliox DC300. Dit is een lader die 300 kW per uur kan laden. Binnen 5 minuten wordt er 5kW geladen, waarmee de bus ongeveer 3,5 km kan rijden. De totale lengte van deze buslijn is 25 km. Door het voortdurend ‘snel-laden’ overdag is er steeds voldoende capaciteit beschikbaar.

Instructie
Alle chauffeurs hebben de elektrische bussen getest en een opleiding gehad voor het opladen van de batterij. Het rijden van een elektrische bus wijkt niet veel af van een diesel-bus. Het laden is echter wel een nieuwe techniek.

Transitie naar elektrisch
Binnen drie jaar worden alle bussen op de stadsdienst Maastricht gefaseerd vervangen door elektrische bussen. Arriva loopt samen met de provincie Limburg voorop als het gaat om Zero Emissie. Binnen 10 jaar zullen alle bussen en treinen die in Limburg rijden elektrisch zijn. Op dat moment is Limburg qua openbaar vervoer zero emissie. Naast buslijn 3 in Maastricht is Arriva ook in Venlo gestart met elektrische bussen op de stadsdienst.

Vanaf vandaag is Arriva de nieuwe bus- en treinvervoerder in Limburg.