OPINIE: Invulling van het Eiffelgebouw niet concurrerend met binnenstad.

11 december 2016
Maastricht

Door Kitty Nuyts

Want wat is nu het verschil tussen de wooninrichtingen in de stad en loods 5?  Een uitleg kan de wethouder niet echt geven.

En er komt nog een grote wooninrichting bij in het oude bank gebouw van de Amro in de Bredestraat. Waarschijnlijk zullen deze niet zo blij zijn met de "complentaire" uitvoering in de Eiffel.

En had niet een van al die woninginrichtingszaken hebben willen meedingen met loods 5? Is hun die kans niet ontnomen?

Pans is die mening wel toe gedaan. Sterker nog, hij had een gedeelte van de Eiffel willen kopen, maar dat wilde de wethouder toen niet, alleen huren mocht. Nu koopt loods 5 het voor €1,- met de plicht om het deel van het gebouw op te knappen. Dus waarom niet een van de hier gevestigde ondernemers de kans geven? Of althans de faire kans gegeven om plannen in te dienen en mee te dingen? De wethouder gaf de raad destijds als antwoord dat er niemand was die de uitdaging aan wilde gaan en dat we blij mogen zijn met loods 5. Nu weten we dat er zeer waarschijnlijk meer gegadigden waren die verkopen wat op het assortiment van loods 5 lijkt.

Om een-op-een vergelijking met het aanbod loods 5 en de woninginrichtingen te vertroebelen, gaf de wethouder aan dat het concept van loods5 ook hair, beauty, sierraden, food, en versmarkt zou bieden. De oppervlakte zal 3-5% van 15.000/20.000 m2 in beslagnemen volgens de wethouder. nou loods 5 hier niets van af weten...want we hebben gebeld met loods 5. Loods 5 heeft zich nadien hier zelfs - en terecht - van gedistantieerd. 

De Liberale Partij Maastricht heeft nav de uitspraken van de wethouder zelfs gevraagd of de woensdag- en de vrijdagmarkt wel geinformeerd was dat er een versmarkt in de Eiffel kwam.

Nu blijkt dat deze branches die erbij zijn gesleept, niets met loods 5 te maken hebben. Dus een een op een vergelijking met de binnenstad is zeker mogelijk. Het is niet complentair maar gewoon concurrerend.

We zijn benieuwd wat de markt er straks van gaat zeggen als die versmarkt er komt, want dan maak je een van de sterkste onderdelen van ons goudklompje toch kapot: de markt!

Geconcludeerd kan worden dat wethouders vaak zelf al een idee in hun hoofd hebben en dat uitvoeren, los van de nota's die ze hiervoor laten opstellen, verdedigen en voorleggen aan het controlerende orgaan, de raad. Het is amusant om te volgen of in dat controlerend orgaan raadsleden zijn die op tijd wakker worden en de nota erbij pakken en kritisch zijn.

Het is aan u hoe lang u dit nog amusant vindt of dat u meer voor afspraak = afspraak attitude kiest.

Omdat het onmogelijk is de gemeentelijke politiek van dichtbij te volgen, zorgen we regelmatig voor een kijkje in de keuken van het stadhuis via Maastricht Dichtbij.

Namens de Liberale Partij Maastricht
Kitty Nuyts