Nieuw in Limburg: Verpleegkundige Top-Opleiding

10 december 2016
Roermond

Bijzonder aan het lesprogramma is dat het naadloos is afgestemd op de wensen en behoeften van de arbeidsmarkt. Anders gezegd: de Limburgse ROC’s (Gilde Opleidingen, Arcus College en ROC Leeuwenborgh) en de ziekenhuizen gaan vanaf september 2017 samen studenten opleiden die precies weten welke klinische zorg patienten nu en in de toekomst nodig hebben. Hart voor mensen, goede communicatieve vaardigheden en een flexibele instelling zijn daarbij een must.

Buiten de verpleegkundige basistechnieken en de theorie leren mbo-studenten in de Top-Opleiding allerhande extra vaardigheden om goed te kunnen functioneren in deze 21e eeuw. Technologie, niet meer weg te denken in de hedendaagse zorg, krijgt ook veel aandacht. Daarnaast verzorgen medewerkers van de ziekenhuizen lessen met aanvullende lesstof, die zij van belang achten voor het werken in een klinische omgeving.

Tijdens de opleiding lopen jongeren stage in minimaal een van de vijf deelnemende ziekenhuizen: VieCuri Medisch Centrum in Venlo-Venray, Laurentius Ziekenhuis Roermond, SJG Weert, Zuyderland Sittard-Geleen-Heerlen en Maastricht UMC+. De stagestructuur sluit precies aan bij het werken in een ziekenhuis. Elk leerjaar omvat minimaal tien weken stage. In de laatste twee jaar werken de studenten vier dagen per week in de kliniek van het ziekenhuis en gaan ze een dag naar school. Met een schat aan praktijkervaring en het mbo-diploma op zak heeft de student straks een grote kans op een baan in het ziekenhuis. Directeur Michel van Zandvoort van Maastricht UMC+ Academie licht toe. “Als verpleegkundige heb je in ons ziekenhuis alle kansen om je verder te ontwikkelen. Samen opleiden voor een gezonde toekomst, dat wordt de kracht van deze nieuwe mbo-opleiding.”

Gespecialiseerd verpleegkundige Marjolein Heemels van het Zuyderland vult aan: “Verpleegkundigen zijn bij uitstek degenen die het verschil kunnen maken voor de patient in het ziekenhuis. We zijn 24 uur per dag bezig met de patie¨nt en hebben een cruciale rol in de kwaliteit en veiligheid van de zorg. Het is een bijzonder en prachtig vak dat ik dagelijks vol passie en trots uitdraag.” Studenten kunnen er ook voor kiezen om zich verder te specialiseren via een hbo opleiding. Er zijn namelijk afspraken gemaakt met het hbo voor een naadloze doorstroom.

Jongeren met een vmbo-diploma van de theoretische of gemengde leerweg zorg en welzijn komen in aanmerking voor de verpleegkundige Top-Opleiding. Ook met een overgangsbewijs van havo/vwo leerjaar 3-4 of diploma VZ-IG is aanmelden mogelijk. Gezien het bijzondere karakter van de opleiding vindt er eerst een toelatingsgesprek en een intake plaats. Mocht de opleiding toch niet passen bij de student, dan is er een vangnet ingebouwd. Zij kunnen in dat geval gewoon verdergaan met de reguliere mbo-opleiding Verpleegkundige. Studenten kunnen zich aanmelden voor deze Top-Opleiding bij Gilde Opleidingen, Arcus College of ROC Leeuwenborgh.

Voor meer informatie kunt u een van de open dagen bezoeken. ROC Leeuwenborgh heeft een open dag op 28 januari 2017 en Arcus College heeft een open dag op 11 februari 2017. U kunt zich ook aanmelden voor de informatieavond bij Gilde Opleidingen op 14 februari 2017. Aanmelden hiervoor kan via beleef.gildeopleidingen.nl.

De Verpleegkundige Top-Opleiding is powered by: Maastricht UMC+
Zuyderland Medisch Centrum
Laurentius Ziekenhuis Roermond
VieCuri Medisch Centrum St. Jans Gasthuis
Gilde Opleidingen
Arcus College
ROC Leeuwenborgh Zuyd Hogeschool Zorgtechniek Limburg EIZT
Provincie Limburg