COLUMN Piet Poell: Woord

06 december 2016

Door Piet Poell

Te zwaar beladen woorden om het nog tot woord van het jaar te schoppen. Over een paar generaties weten ze helemaal niet meer wat dat is: de zwartepiet toespelen, zwart maken. Pogingen om het taalgebruik politiek wat correcter te maken zullen jammerlijk mislukken. Elkaar de roetveegpiet aandoen, elkaar enige tinten grijzer maken. Geleudalliseer.

Nou is het Leudal een schone gemeente, met veel bos en natuurschoon en zo en ook veel vriendelijke mensen. Ik ben er wel eens geweest, ik ontmoette er hulpvaardige dorpelingen die mij de weg naar overal en nergens wezen; je hebt ook dorpen waar ze nors reageren op je vraag naar openheid. Maar in het Leudal heeft niemand iets te verbergen, dat moet gezegd. Althans, en daar zitten we meteen bij de kern: dat lijkt zo.

Een belangrijke politieke partij heet er Ronduit Open, dan weet je het wel. Haelen is zo’n parel aan de kroon van die gemeente. Ik snap niet waarom ze de voornaamste toegangsweg er met een bocht omheen gelegd hebben. Alsof er binnen de kern toch stiekeme dingen gebeuren waarvan de argeloze voorbijganger niet mag weten. Het werpt meteen een ander licht op de hulpvaardigheid die ik er mocht ontmoeten. Hebben ze mij dan toch het bos in gestuurd?

Het is een tendens. Dingen doen waar je de mensen met een vriendelijk gezicht omheen leidt tot die dingen uitgekonkelfoesd zijn en dan de gordijnen ronduit open. Achter de schermen een mesthoop kweken en in het openbaar met stront gooien, populair gezegd. Maar geen duidelijk zicht bieden op de strontgooier zelf.

   Geleudalliseer. Dat stinkt.

   Wat is er nu aan de hand in dat lieflijke Leudal? Wel, ik las dat twee leden van Ronduit Open uit de fractie gestapt zijn en nu een eigen fractie vormen. Dat gevaar loop je altijd in de politiek. Je hebt een  paar honderd kiezers gewonnen, dus recht op enige stoeltjes in de Raad en dan ineens zeggen er een paar: hier met onze stoeltjes, wij zijn kwaad op jullie. Zo ontstaan politieke partijen. Deze gaat Leudal Sociaal heten.

   Nou zouden de twee afscheiders geen Ronduit Openers zijn geweest, als ze geen openheid van zaken hadden gegeven over het Leudalse schisma. Dat doen ze in een persbericht, gepubliceerd in Roermond Dichtbij van 1 december: “Wij nemen (…) afstand van de wijze waarop enkele fractieleden politiek bedrijven, zowel binnen de fractie als naar andere fracties toe, naar het College van Burgemeester en Wethouders en tijdens de begrotingsvergadering d.d. 01-11-2016 ook jegens het managementteam en het ambtenarenapparaat.”

   Je vraagt je af: wat is daar bedreven? Wat voor onheil is daar gesticht? Dat moet wel heel erg smerige politiek zijn! Is daar onheus gemanipuleerd? Is daar mentale onkuisheid bedreven? Is daar op een gemene manier getackeld? In die categorie politieke misdadigheid moet het ongeveer zitten, vermoed je, maar zekerheid krijg je niet. De andere Ronduit Openers zijn wel in alle tinten grijs gemaakt, terwijl de afscheiders het aureooltje aankleeft van onkreukbaren, van smetteloos witte pieten zonder enige roetveeg. 

   Openheid van zaken. Welke zaken? Daar kom je niet achter.
   Leudal Sociaal. Ronduit Bullshit.
   Dit riekt sterk naar leudalliseren.

   Özturk (DENK), Wilders (PVV), Bontes (VNL), Brinkman(OBP), Verdonk (TON), allemaal geleudalliseerd met een eigen partijtje. Belaagd door schimmige duivels, optredend als kuisende engelen voor het vaderlandse voetlicht.

   Gij zult niet leudalliseren. We kunnen er zelfs een bijbels gebod van maken, maar bijbels werken ook met duivels van wie we niet weten wat voor kwaad ze precies aanrichten. Laten we ons dus maar gewoon bij het woord houden. U kunt nog stemmen tot 19 december.