GF! Schinveld van start

04 december 2016

Door GroenFront!

Schinveld is een landelijk gelegen dorp in Zuid-Limburg, tegen de Duitse grens. Een mooi rustig dorp waar het prettig leven is, was daar niet de AWACS. In 1978 werd op de voormalige RAF-luchtmachtbasis Geilenkirchen, vlak op de Duits Nederlandse grens, de ‘Main Operating base’ van het NAVO-AWACS in gebruik genomen. Een AWACS (Airborne Warning And Control System) is een vliegtuig met een enorme radar schotel op de rug. De geluidsoverlast is extreem, niet uit te leggen of te beseffen, je moet het beleven. Dit komt doordat de vliegtuigen erg oud en luidruchtig zijn; de Boeing 707. Dat is het eerste straalvliegtuig van Boeing dat van 1955 tot 1979 in productie was. Een ruim 60 jaar oude oldtimer dus.

Vanzelfsprekend was er direct hevig verzet De startbaan ligt naar de gemeenten Onderbanken, Brunssum en Schinnen Kerkrade gericht, zodat meer dan 41.000 mensen in Zuid-Limburg extreme overlast ondervinden. Begin 1990 verenigden de inwoners zich en werd de Vereniging STOP awacs opgericht. Ruim 35 jaar van ontkennen, negeren, loze beloften en gebroken afspraken volgden. En de overlast duurt onverminderd voort. Eind 2005 bereikt het protest een hoogtepunt. De NAVO negeert niet alleen de bevolking door niets aan de geluidsoverlast te doen, ze maken het erger. Zes Hectaren bos tussen basis en Schinveld worden gekapt. Als het lokale bestuur de kapvergunning weigert wordt vanuit Den Haag met een achteraf illegale, dictatoriale, maatregel alsnog verstrekt. Actievoerders van GroenFront! sluiten zich aan bij het verzet door het te kappen bos te bezetten. De hulp en steun vanuit de buurt is overweldigend.

De impact van de bosbezetting was enorm. Volgens diverse peilingen was zeker 86% van Nederland tegen de kap. Je had kunnen denken dat de problemen daarna wel snel opgelost zouden zijn. Helaas, verkeerd gedacht. Het schofferen ging door en de overlas duurt tot de dag van vandaag voort. Stop AWACS voert de strijd inmiddels ook via de rechter en is nu 5 keer op rij door de hoogste Nederlandse rechter in het gelijk gesteld. En zelfs die wordt door Den Haag en NAVO genegeerd.

Kunstenaar en activist Rogier Meijerink: “Op de één of andere manier is het oorverdovend stil, de AWACS problematiek lijkt uit het publieke debat te zijn verbannen. Dat mag niet gebeuren, dit probleem moet worden opgelost. GF! Schinveld wil daar een bijdrage aan te leveren. De 3DOME moet het protest weer zichtbaar maken, de mensen bij elkaar om het AWACS dossier weer in beweging te brengen.”

Zie ook: Nieuwe actie in Schinveldse bossen tegen dreigende boskap    

Foto's Henri Haenen: vandaag werden de benodigde bouwmaterialen naar het bos gebracht en werd met de voorbereidingen voor de bouw van de boomhut begonnen.