Vroeg uit de veren voor vogelexcursie in Nationaal Park De Groote Peel

01 december 2016

Wintergasten in de Peelstreek

De Groote Peel is een belangrijk gebied voor vogels. Als in het najaar de broedvogels zijn vertrokken maken ze plaats voor de wintergasten. In het najaar en de winter verblijven er duizenden ganzen in de Peelstreek. Vanuit de noordelijke broedgebieden zoeken deze vogels tijdelijk het warmere zuiden op. De Peelstreek is daarbij een geliefde pleisterplaats. De akkers en weilanden rondom het Nationaal Park bieden een rijkdom aan voedsel en ‘s nachts genieten de vogels van de rust op en rondom de waterplassen in het gebied. Behalve ganzen zijn in deze tijd van het jaar onder andere de klapekster, de grote zilverreiger en de blauwe kiekendief waarneembaar. In het voorjaar vertrekken de vogels weer terug naar huis om te broeden.

De meeste ganzen overnachten op het Elfde, de grote waterplas midden in de Peel. Vroeg in de ochtend vertrekken ze in groepen en in verschillende richtingen, om vervolgens neer te strijken op de landbouwgronden rondom het gebied. Dit uitvliegen is een spectaculair schouwspel. Alleen al het geluid van vertrekkende ganzen is overweldigend. Een natuurervaring om nooit te vergeten!
 
De route die gelopen wordt is ongeveer 3 kilometer en gaat deels over onverharde peelbanen die in de winter nogal modderig kunnen zijn. Zorg dus voor stevige, waterdichte schoenen. Een verrekijker is natuurlijk ook aan te raden!
 
Nog meer vogels in het Buitencentrum
Wie geïnteresseerd is in vogels kan niet alleen buiten, maar ook binnen in het Buitencentrum zijn hart ophalen. In de winkel van De Pelen zijn verschillende boeken over vogels, verrekijkers, nestkasten en voederspulletjes voor vogels verkrijgbaar.
 
Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospel is de toegangspoort tot het Natinoaal Park De Groote Peel. Hier starten alle activiteiten. Het Buitencentrum is in de winter geopend op dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie: www.staatsbosbeheer.nl/depelen    
 
De excursie start om 9.00 uur bij de ingang van Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 in Ospel. Deelname kost € 5,- voor volwassenen en € 3,50 per kind. Reserveren kan via www.staatsbosbeheer.nl/pelenvogels   

Foto's: Marijke Vaes-Schroën.