Matrassentest Consumentenbond 2016 wederom dubieus

27 june 2016
Den Haag

Proefliggen zegt bijzonder weinig tot zelfs niets. Een aantal weken echt op het matras proefslapen vertelt het werkelijke verhaal en juist traagschuim is zeer effectief tegen lichamelijke klachten met name rugklachten. Maar er zijn nog wel meer opmerkelijke en discutabele zaken die (een rol) spelen in de consumentenbond matrassentest 2016.

Testonderdelen geschrapt
Er zijn testonderdelen die sinds 2015 geschrapt zijn omdat ze of niet goed te beoordelen waren (bijvoorbeeld comfort) of niets zeggen over de kwaliteit (bijvoorbeeld geur). Zo is ook het gewicht, afwerking en geluid niet meer aan de orde. De hierboven genoemde zaken wogen zwaar mee tot en met 2014. Dit houdt in dat de uitkomsten van deze matrassen testen tot en met 2014 eigenlijk helemaal niet goed waren. Ik kan zelf over de huidige matrassentest 2016 meerdere belangrijke punten bedenken die ze zouden moeten schrappen maar ook punten die nu niet getest worden en maar die er zeker toe doen. Als je bijvoorbeeld kijkt naar het testpunt hanteerbaarheid wordt dit binnen de matrassentest 2016 nog steeds meegenomen in de beoordeling terwijl er steeds meer matrassen zijn die je helemaal niet hoeft te keren en zodoende geen handgrepen nodig hebben. Toen ik dit bij de bond opperde waren handgrepen ook van belang bij het opmaken van het matras !?! Zo worden ook het gewicht en de dikte van een matras, vanwege de hanteerbaarheid, nog steeds negatief beoordeeld. Hierdoor krijg je altijd een lagere score bij een dikker en zwaarder matras terwijl een dikker matras in de regel meer comfort biedt en langer mee gaat.

Beste Koop en Beste uit de Test
De consumentenbond hanteert het begrip “Beste koop”. De niets vermoedende consument zou hierdoor kunnen denken dat dit predicaat de garantie geeft het beste product uit de test te zijn. Niets is echter minder waar, want de “beste koop” van 2016 is een Ikea matras dat absoluut minimaal is en slechts 149 euro kost. Daar zit meteen mijn grootste bezwaar: de Consumentenbond lijkt vooral naar de prijs te kijken als het gaat om de Beste koop. De Beste uit de Test is de matras dat kwalitatief het beste is. De Beste Koop is de matras dat de beste prijs-kwaliteitverhouding biedt. Best logisch. Echter is het dan heel erg belangrijk dat er op de kwaliteit echt goed getest wordt. Als er allerlei belangrijke zaken totaal niet meegenomen worden in de test als het om kwaliteit gaat dan is de uitslag op zijn minst dubieus.

Onafhankelijk onderzoek
De consumentenbond zegt: Wij testen producten en diensten onafhankelijk, daardoor kun je volledig op ons advies vertrouwen. Zit wat in, echter de test criteria zijn van het grootste belang en niet dat de test onafhankelijk uitgevoerd wordt. De test criteria bepalen of een test goed of slecht is en of je deze test kan vertrouwen. Zelf heb ik totaal geen vertrouwen in de test criteria van de consumentenbond en raad u aan zelf kritisch te blijven nadenken in plaats van op deze test af te gaan. Thuis een aantal weken proefslapen is namelijk de beste test die er bestaat... en daar kan geen consumentenbond matrassentest tegen op!

Auteur: Chris Nederhorst
http://www.matras.info/