CALorie en gemeente starten campagne 'Duurzame wijken Castricum'

08 june 2016
Castricum

Deskundigen Harry van Wilsem en Huib Visser zijn op initiatief van CALorie en de gemeente druk bezig met het scannen van een viertal woningen in de wijk Molendijk. Visser richt zich hierbij op het energieaspect, terwijl van Wilsem meer naar de levensloopbestendigheid kijkt. "De combinatie kan erg interessant zijn", vertelt Visser. "Neem bijvoorbeeld een uitbouw. Als je toch al bezig bent met verbouwen, kun je ook kijken naar energiebesparende maatregelen zoals isolatie en het plaatsen van een zonneboiler." Van Wilsem vult hem meteen aan: "En je kunt dan gelijk kijken naar levensloopbestendigheid. Je kan denken aan vrij eenvoudige dingen als het verlagen van een drempel. Maar je kan ook denken aan het dusdanig indelen van een aanbouw, dat je op de langere termijn bijvoorbeeld gelijkvloers kunt gaan wonen."

Slechter ter been

Van Wilsem merkt dat veel mensen helemaal niet bezig zijn met het levensloopbestendig maken van hun woning. "Het is iets waar mensen pas over nadenken als ze slechter ter been worden. Maar het is natuurlijk hartstikke zonde als je een aantal jaar daarvoor je huis al verbouwd hebt, en het dan nu nog een keer moet gaan doen." Hetzelfde geldt voor verduurzaming. Visser: "Er zijn mensen die echt honderden euro's per jaar kunnen besparen, alleen maar door bijvoorbeeld hun gevel te isoleren."

Adviezen

Er is gekozen om vier woningen uitgebreid te scannen. Deze woningen zijn representatief voor de woningen die in de wijk staan, wat betekent dat iedere buurtbewoner kan profiteren van de adviezen. De resultaten van de scans worden met de wijkbewoners besproken tijdens een infoavond op 14 juni. CALorie ontwikkelt op basis van de resultaten een pakket van maatregelen. Bewoners kunnen zich aanmelden om aan de slag te gaan met hun woning. Hoe meer maatregelen er genomen worden, hoe lager de kosten voor iedereen blijven. CALorie vervolgt in de herfst het project in een andere wijk binnen een andere kern.