Natuurbrug Hoorneboeg: 'Puzzel gelegd, resultaat fantastisch'

22 may 2016
Hilversum

En natuurlijk duurde het een poosje voordat de brug uiteindelijk klaar was en natuurlijk kostte de derde en laatste brug in de natuurverbinding Zwaluwenberg - de eerste twee zijn aangelegd door Prorail en Rijkswaterstaat en overbruggen de A27 en de spoorlijn Hilversum-Utrecht - enkele miljoenen, de aanwezigen zagen na de officiƫle plichtplegingen met eigen ogen een indrukwekkend eindresultaat.

De nieuwe natuurbrug verbindt de Utrechtse Heuvelrug en 't Gooi ten zuiden van Hilversum weer met elkaar. Hierdoor kunnen dieren als de ree, das, boommarter en zandhagedis zich zonder gevaar over een breder gebied verplaatsen en moeten hun overlevingskansen toenemen. De nieuwe natuurbrug heeft ook een wandel-, fiets- en ruiterpad. Voor mens en dier ontstaat hierdoor een aantrekkelijk aaneengesloten gebied.

De aanleg van de natuurverbinding Zwaluwenberg kwam tot stand door samenwerking tussen provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat, ProRail, Goois Natuurreservaat en de gemeente Hilversum. Gedeputeerde Tjeerd Talsma van de provincie Noord-Holland onthulde zaterdag tevens de nieuwe naam van de brug: Natuurbrug Hoorneboeg. En samen met vertegenwoordigers van de andere betrokken partijen, zoals wethouder Floris Voorink namens de gemeente Hilversum, verrichtte de officiƫle opening door de puzzel met daarop het gebied te leggen. 'De puzzel is gelegd, het resultaat is fantastisch', was zijn slotzin.

Onder de noemer 'natuurlijke opening' werden vervolgens belangstellenden meegenomen voor een wandeling door het gebied. Experts hielden ter plekke presentaties over dassenonderzoek, gebruik van infraroodcamera's bij monitoring, over het leven van reptielen en geven een doorkijk hoe de natuur ook in de toekomst nieuwe kansen krijgt.