Bezuijen noemt budgetoverschrijding honkbalstadion een 'diepe kras' | 'Politieke oordeel was al geveld'

19 may 2016
Hoofddorp

Bezuijen bracht een belangrijke nuancering aan bij de beeldvorming dat het honkbalstadion zo duur is uitgevallen omdat het geschikt moest zijn voor Amerikaanse wedstrijden van de Major League Baseball (MLB). 'De accommodatie is niet direct geschikt voor MLB wedstrijden, maar wel zo te maken. Stel dat die wedstrijden komen, dan komt er nogal wat op je af. Je moet het vergelijken met een Champions League finale.' Hij legde ook uit dat het voor de MLB helemaal niet ongebruikelijk is om wedstrijden in het buitenland te laten spelen. 'De Amerikanen spelen al wedstrijden in Japan en Australië en kijken naar mogelijkheden om dat ook in Europa te gaan doen.' En als de wedstrijden komen, dan moet het evenement zichzelf financieel bedruipen.

Het gaat in deze zaak vooral om twee conclusies van de eerdere onderzoeken van de corporate controller en van de auditcommissie van de gemeenteraad. Die conclusies waren dat het budget werd overschreden, aanvankelijk met zes ton (later werd het acht ton) en daar had het college de gemeenteraad extra budget voor moeten vragen. Tweede conclusie: vragen van de raad werden onjuist en onvolledig beantwoord.

Onvolledig
De destijds verantwoordelijke wethouders financiën en sportzaken Jeroen Nobel en Bezuijen zeggen nu allebei tegen de enquêtecommissie dat het misschien wel beter was geweest om een extra kredietaanvraag te doen maar dat het op dat moment (nog) niet vast stond dat het budget zou worden overschreden. Ook zijn ze het allebei niet eens met de conclusie dat vragen van de gemeenteraad niet juist en onvolledig zijn beantwoord.

Het is opvallend dat deze twee ex-wethouders die nu allebei burgemeester zijn (in Aalsmeer en Rijswijk, red.) zo duidelijk afstand nemen van de conclusies van de eerdere onderzoeken. Burgemeester Theo Weterings en huidig wethouder sportzaken Adam Elzakalai delen die conclusies wel. Nobel en Bezuijen zeggen allebei dat er bij het onderzoek van de corporate controller geen hoor en wederhoor is toegepast en dat de gemeenteraad in het eerste debat over de kwestie al direct spijkerharde uitspraken over hun functioneren deed. 'Het politieke oordeel was al geveld,' zei Bezuijen. En Nobel zei over het eerdere onderzoek: 'Ze hadden beter de feiten kunnen melden.'

Als over de twee conclusies van de corporate controller (kredietaanvraag en beantwoording van vragen) serieus gediscussieerd kan worden, gaat het dan om feiten of om politieke conclusies? Wellicht verdienen de twee politieke zwaargewichten Nobel en Bezuijen een serieuze discussie en meer respect dan ze tot nu in deze kwestie hebben gekregen. Is het niet aan de raad en niet aan de corporate controller om politieke conclusies te trekken? Het feit dat de ouders van Bezuijen op de eerste rij in de kleine zaal van Het Cultuurgebouw het verhoor volgden gaf de persoonlijke dimensie aan van dit politieke drama. Een buitengewoon diepe kras inderdaad.