Racen met drone in de sporthal

04 march 2016
Heemstede

De verwachting is dat 'Fpv drone racing' in Nederland binnenkort een erkende sport zal zijn. Fpv staat voor 'first person view', dat zoveel inhoudt als via een speciale bril meekijken naar de camerabeelden die de het vliegmachientje maakt waardoor het gevoel ontstaat zelf achter de stuurknuppel te zitten.

Walter Kort is initiatiefnemer van de wedstrijd in SportPlaza Heemstede die donderdag op 3 maart plaatsvond. "Deelnemers vinden elkaar via internet en als iemand een locatie weet te regelen dan communiceren we dat via verschillende platforms," vertelt Kort in Heemstede.

Tien belangstellenden geven acte de presence, gewapend met hun toestellen die als bouwpakket tussen de 600 en 700 euro kosten inclusief camera, bril, zender en besturing. Sommige toestellen kunnen wel 150 km per uur halen, maar gezien de afmetingen van de zaal liggen de snelheden van de zoevende toestellen vandaag rond de 45 km per uur. Tijdens het vliegen over het parcours, belandt menig toestel in het veiligheidsnet rond het veld. Met een paar nieuwe propellertjes is de schade meestal geleden.

Joh Loog is lid van Modelvliegclub Fms in Spaarnwoude. "Naast het modelvliegen zie je dat leden op drones overstappen. Met name het wedstrijdelement en de beleving via de Fpv-bril zorgt voor een nieuwe dimensie. Het vergt veel concentratie en oefening." Een ander voordeel is dat drones geen brandstof gebruiken waardoor de wedstrijden binnen kunnen plaatsvinden.

Gerard de Vries van Formula Fpv: "Wij organiseren drone-evenementen in Nederland en zorgen zoals hier met netten voor de veiligheidselementen. De sport zal snel groeien en de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Luchtvaart Toestellen is bezig om de eerste officiƫle Nederlandse kampioenschappen 'Fpv drone racing' op poten te zetten." Komende week is er in Dubai het eerste grote drone-toernooi, waaraan ook een Nederlandse team deelneemt.

De wetgeving voor het gebruik van de op afstandbestuurbare machientjes is nog in ontwikkeling. Tot op heden is aansluiting gezocht bij de regeling voor modelvliegen. Een vergunning is (nog) niet nodig alhoewel vliegen boven bebouwing of mensengroepen verboden is. Beroepsmatige drone-piloten - voor bijvoorbeeld gebouwinspecties - dienen over een vergunning te beschikken.