Column: Kleine huizen

26 february 2016
Almere

Een Tiny House is echt een heel ander woonconcept, een ander soort woning dan gebruikelijk. Voor mensen die bewust kleiner willen wonen. Soms vanwege financiƫle redenen, soms vanwege een 'basic lifestyle' of omdat ze willen bijdragen aan het verkleinen van de ecologische voetafdruk.

De Almeerse woningvoorraad wordt gedomineerd door het klassieke eengezinshuis. Voor alleenstaanden is dit vaak te groot. In Nederland, en in onze stad, is een derde van de huishoudens alleenstaand. Daarom heeft de gemeente het initiatief genomen om de behoefte en de mogelijkheden van de huisvesting van kleine huishoudens in compacte, betaalbare huizen in een Bouwexpo te verkennen. Er kunnen vijfentwintig kleine huizen worden gebouwd in Almere Poort; vijftien voor permanente bebouwing, zeven tijdelijk en drie mobiele en zelfvoorzienend (echt pionieren!). Als jury letten wij er op dat de huizen duurzaam, betaalbaar en innovatief zijn.

De prijsvraag is deze week gestart en staat voor iedereen open. De inzendtermijn sluit op 20 april 2016. De winnaars krijgen een optie op een bouwlocatie en kunnen dan hun ideale Tiny House bouwen. Alle informatie is te vinden op www.bouwexpo-tinyhousing.nl.

Franc