Bloeiplaats Transitium een onverwacht succes

02 february 2016
Castricum

Even leek er aan de plannen een abrupt einde te komen, toen de gemeente vorig jaar het complex als brandgevaarlijk bestempelde. Inmiddels heeft het centrum voor 'helend toerisme', zoals het ook wel wordt genoemd, na wat aanpassingen aan het gebouw en het gebruik daarvan, een doorstart gemaakt. Alle ruimten zijn verhuurd.

Van Kleef is verrast door het succes van zijn geesteskind. "Ik had altijd al het idee dat er wel behoefte zou kunnen zijn aan een centrum waar jong en oud na een verlies tot rust kunnen komen en zich kunnen richten op het maken van een nieuwe start in het leven. Maar een idee hebben, is één ding. Als het dan echt blijkt te kloppen, dan is dat heel prettig."

In totaal zijn er een stuk of tien praktijkruimtes in het Transitium, die verhuurd worden aan zelfstandig therapeuten en andere dienstverleners. "We willen een zo breed mogelijk aanbod" verklaart Van Kleef. "De gemene deler is dat het allemaal in het teken staat van persoonlijke ontwikkeling en welzijn. Zowel het reguliere als het alternatieve aanbod tref je hier, dat bestaat gewoon naast elkaar. We noemen het ook wel multidisciplinair en multi-spiritueel."

Westvleugel

Het Transitium is gevestigd in de westelijke vleugel van het Antonius-pand. De vleugel is nu dus helemaal gevuld. Het hospice waarover eerder werd gesproken, komt er voorlopig niet. Van Kleef: "Ik heb mijn handen vol aan de activiteiten die er nu al zijn. En er loopt volgens mij ook nog een ander initiatief voor een hospice in Castricum. Dus dat heeft op dit moment geen prioriteit."

Naast de praktijkruimtes van de therapeuten en coaches, zijn er ook slaapruimten. "Dat zijn zeven ruimten met elk één bed" licht Van Kleef toe. "Het ligt immers niet voor de hand dat mensen hier met zijn tweeën komen. Je komt hier omdat je aan jezelf wilt werken, tot rust wilt komen en wilt groeien, omdat je een andere levensfase instapt. Dit is een plek voor bezinning, een plek waar je energie opdoet en met nieuwe ideeën en inzichten naar huis gaat. Van a naar beter noemen we het ook wel. Het is dus niet de bedoeling dat toeristen denken: laat ik daar eens gaan logeren, want het is zo lekker goedkoop."

Kijken en klussen

Van Kleef organiseert inmiddels elk weekend kijk- en klusmiddagen. "Al sinds de start van ons initiatief worden we overspoeld door mensen die een kijkje willen nemen. Zo komen we natuurlijk niet meer toe aan ons werk. Vandaar dat we hebben gezegd: kijken is prima, maar dan moet er ook worden geklust. Gecommiteerd kijken, noemen we het. Tijdens een klusmiddag steekt iedereen dus eerst de handen uit de mouwen. Dan is het tijd voor thee en een rondleiding. En daarna gaan we verder met klussen. Dat werkt heel goed, het geeft good vibrations, zoals dat heet. Ook de ondernemers die hier een ruimte huren, doen allemaal mee met schilderen, schoonmaken, inrichten en dergelijke. Alles is dienend aan deze mooie plek en de doelstellingen. Het gaat erom dat je met zijn allen de doelstellingen haalt. Dat geeft een geweldig wij-gevoel."

Toekomst

Over de toekomst maakt Van Kleef zich niet druk. "Het is nog een groot vraagteken of het pand wordt verkocht. Dit concept is voor ons een groot avontuur. En ik laat me gewoon meevoeren. Tot mijn verrassing zijn we al heel ver gekomen."

Voorlichter Hugo Koeman van Parlan, organisatie voor Jeugd en Opvoedhulp in Noord-Holland Noord en eigenaar van het pand, laat desgevraagd weten dat er vergevorderde gesprekken zijn met een geïnteresseerde koper. "We zijn in onderhandeling. Tussen nu en vier weken hopen we meer duidelijkheid te kunnen geven. De functies die nu in het pand zitten, blijven er vooralsnog gewoon als deze verkoop doorgaat."

Meer weten of meeklussen? U bent welkom tijdens de kijk- en klusmiddagen elke zaterdag vanaf 13.30 uur. Uiteraard kunt u ook de website bezoeken op www.jan17.nl/transitiumwww.jan17.nl/transitium of een mail sturen naar [email protected].