OM eist 240 uur werkstraf voor verduisteren groot geldbedrag

19 january 2016
Almere

Ook bleek dat de vrouw de inkomsten niet opgaf aan de gemeente waardoor ze ten onrechte een  uitkering kreeg. De verdachte woonde destijds in Almere waar zij regelmatig koffie dronk met een bevriend echtpaar. Ze hielp af en toe bijvoorbeeld door het strijkwerk te doen. Nadat de vrouw overleed en de man zijn heup had gebroken, ging ze steeds meer doen. ‘Ik deed boodschappen, liet de hond uit en hielp met de financiën.’

Pinpassen
De verdachte verhuisde in 2011 naar Marknesse en verzorgde daar, tegen betaling,  de hond. Ze nam ook de financiële administratie mee en kreeg de pinpassen. Die gebruikte ze vanaf dat moment ook voor haar eigen aankopen. ,,Ja, dat vond de man goed. Ik deed alles in overleg voordat ik wat kocht", hield ze in de rechtbank vol.  ,,Het waren giften, hij had gewoon een grote gunfactor."

Erfgename
De man was zo goed van vertrouwen geweest dat hij haar zelfs tot erfgename benoemde. Maar daar wist de vrouw niets van af, zei ze. ‘Dat kreeg ik pas te horen toen alles al geregeld was. Inmiddels is hij overleden en ik heb zijn erfenis geweigerd’.

Kaalgeplukt
De officier vond de schade die geschat was op 89.000 euro aan de hoge kant en ging lager zitten. ,,Het is triest hoe meneer kaal is geplukt, maar ik denk dat dat ik de verdachte niet alle euro's kan aanrekenen. Maar het werk had ze wel aan de sociale dienst moeten opgeven."

De rechtbank doet op 2 februari uitspraak.