Award voor Hoofddorpse Bieterbal | 'Vooral Aziaten reageren heel enthousiast'

12 january 2016
Hoofddorp

De snack is een bitterbal die net zo lekker zou zijn als de traditionele variant, maar dan vegetarisch en zonder kunstmatige toevoegingen. De award werd maandag uitgereikt op Horecava, de vakbeurs voor professionals in de voedselbranche, in de RAI in Amsterdam. De award is voor degene die het meest gastgerichte innovatieve product of dienst in de markt heeft gezet. Het winnende product ondersteunt de horecaondernemer in zijn bedrijfsvoering en heeft een maatschappelijk verantwoord karakter. Het is geproduceerd met respect voor mens, dier en planeet, is te lezen op de beurswebsite.

'De award wonnen we in onze ogen terecht, omdat het uitzonderlijk is aangezien de snack geen kunstmatige toevoegingen bevat en geen vlees, maar toch de bite en structuur heeft van vlees. Het is de traditionele snack met moderne inhoud.' De prijs betekent veel voor de chef-kok uit Hoofddorp. 'De award is heel waardevol voor mij. Er zit bloed zweet en tranen in de ontwikkeling van deze snack, omdat producenten maar niet geloofden dat het te produceren was zonder bindmiddelen en conserveermiddelen. Voor de totstandkoming van het resultaat heb ik echt moeten vechten. Dat vakmensen dit zien en het waarderen doet mij enorm goed.'

De prijs staat voor een brede inzet en bijdrage in duurzaamheid, maar voor Karpathios is de snack slechts 'een wapen' in de strijd om mensen meer echt eten te laten eten. 'Ik doe dit al 8 jaar met mijn restaurant, boeken en lezingen die ik geef, maar deze snack is landelijk en heel laagdrempelig te verkrijgen waardoor iedereen eenvoudig kennis kan maken met lekker en echt eten.'

We zijn nieuw in de markt van snacks en groeien organisch en stap voor stap in deze weg. Nederland is als ultiem snackland fantastisch om te beginnen, maar op beurzen reageren vooral Aziatische mensen heel enthousiast, ik sluit niet uit dat ik het op termijn eens over de grens ga kijken.'