Ruime LOES-aandacht voor David Bowie

11 january 2016

Door Jos Meeuws

De Britse popzanger David Bowie is zondag 10 januari op 69-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Vrijdag 8 januari werd zijn nieuwste (en tevens laatste) album ‘Blackstar’ uitgebracht. Bowie werd in 1947 in Londen geboren als David Robert Jones. Hij brak begin jaren zeventig in Engeland als popzanger door, met het album ‘The Rise and Fall of Ziggy Stardust’. Vervolgens werd de rockartiest ook een popster in de VS met zijn hit ‘Fame’.

In het midden van de jaren zeventig kwam hij steeds meer in de greep van zijn coke-verslaving. In een poging zijn loopbaan weer op de rails te krijgen, verhuisde Bowie in 1976 naar West-Berlijn. In de jaren tachtig groeide hij uit tot een veelzijdige superster. Bowie's succes leek niet te stoppen. Ook bleef hij gedurende zijn gehele loopbaan als musicus schilderen en acteerde hij in meerdere films.

In 1992 trouwde Bowie met het Somalische model Iman, met wie hij een dochter kreeg. Uit een eerder huwelijk had hij al een zoon. Na een hartinfarct in 2004 volgde een stille periode, maar in 2013 kwam album ‘The Next Day’ op 1 en breekt de tentoonstelling over hem in het Londense Victoria & Albert Museum alle bezoekersrecords. Deze expo is nog tot en met 13 maart te bezichtigen in het Groninger Museum.