Restauratie Watertoren volgend jaar van start

10 december 2015
Woerden

De fractie van Inwonersbelangen (4 zetels) maakt zich grote zorgen over de rijksmonumentale watertoren in het hart van Woerden, die vreselijk vervallen is. Er zouden zelfs bakstenen naar beneden gevallen zijn, wat voor levensgevaarlijke situaties kan zorgen. 
Het bouwwerk uit 1906 werd in december 2012 door de gemeente Woerden verkocht aan Studio Raak uit Mijdrecht, dat het wilde omtoveren tot een unieke woning op grote hoogte. "Maar sindsdien is er geen betonmolen gaan draaien en dat terwijl restauratie broodnodig is", vertelt Kees Weerelts van Inwonersbelangen aan De Telegraaf.

Het fractielid vervolgt: "Het kan dat ze er op het stadhuis erg druk mee zijn, maar wij en de inwoners horen maar van niets. Hoe langer we wachten, hoe meer achteruitgang en hoe moeilijker het wordt om de watertoren op te knappen. Nu al vallen er stenen uit. Wat als dat gebeurt op het moment dat er iemand langsloopt?"

Wachten op bouwvergunning
De betreffende ondernemer Yourick Fokker van Studio Raak begrijpt de commotie, maar geeft aan tegen De Telegraaf dat er op de achtergrond wel degelijk hard wordt gewerkt. "Een half jaar nadat we de sleutel hadden gekregen, hebben we een bestemmingsplanwijziging ingediend, zodat hier gewoond mag worden. Dat is pas vorig jaar juni goedgekeurd. In de tussentijd konden we fysiek niets doen. Nu zijn we alweer maanden bezig met de bouwvergunning."

Vergunning voor de derde keer aangepast
Fokker hoopt dat deze vergunning, die inmiddels voor de derde keer is aangepast, begin volgend jaar wordt goedgekeurd. "En dan gaan we ook gelijk beginnen. De buitenkant wordt gerestaureerd en binnenin maken we alleen een trap, zodat je makkelijker naar boven kunt komen. Met de toekomstige eigenaren moet worden overlegd hoe de toren er van binnen precies uit moet komen te zien. We zetten onze tanden in dit project en laten niet los tot het af is."

Wetten
De ondernemer had zelf verwacht dat hij vorig jaar zomer al zou kunnen beginnen. "Maar het betreft een monument en dan heb je met behoorlijk wat wetten en regelgeving te maken. Dan gaat het allemaal langzamer dan je zelf zou willen. Misschien moeten we een nieuwe wet introduceren, waardoor noodzakelijke restauratiewerkzaamheden aan monumenten sneller kunnen starten. Een soort restauratiebrandweer."

Omwonenden zijn door de ontwikkelaar inmiddels bijgepraat over de stand van zaken. Waarschijnlijk wordt binnenkort gestart met klein onderhoud waarvoor geen vergunning nodig is, zodat er in ieder geval geen extra verval optreedt.

Yourick Fokker lichtte in 2014 zijn plannen toe aan de redactie van Woerden Dichtbij toen het bestemmingsplan was goedgekeurd. Ook toen sprak hij van een lang traject dat nog doorlopen moest worden met de gemeente en omwonenden.