Van boekenuitleen naar veelzijdig trefpunt

13 november 2015
Capelle aan den IJssel

'Er wordt veel van een bibliotheek verwacht', weet Reijngoudt. 'Zowel door gemeenten en andere organisaties als door individuele bezoekers of leden. Dat is fijn, want het laat zien dat de bibliotheek er nog steeds bij hoort.'

Toch ziet zij dat die stapeling van verwachtingen de bibliotheek eerder zwakker dan sterker maakt. Een nieuw evenwicht moet volgen haar worden gevonden, wat resulteert in de sleutelwoorden voor het beleidsplan van 2016-2018: focus, eenvoud en visie.

'Mijn wens is dat de bibliotheek daar is waar zij nodig is; om mensen te steunen in hun persoonlijke groei. Digitaal maar ook fysiek. De kracht van het gebouw aan het Stadsplein en de mogelijkheden van de Tuyter bieden zoveel kansen tot samenwerken. Samen aan de slag gaan met het verbeteren van leesplezier, werken aan een geletterd Capelle en Krimpen en aan digitaal meedoen; daar gaan we voor.'

Terug naar de basis dus. De focus leggen op de gebieden waarin de bibliotheek de maatschappij werkelijk van dienst kan zijn: leesbevordering, een leven lang leren en digitaal meedoen. Zelfredzaamheid vergroten en zo bijdragen aan een vitale maatschappij, persoonlijke ontwikkeling en: geluk.

Mensenmens

Als verbinder en 'mensenmens' staat Conny Reijngoudt tussen de mensen, al jaren. Dat zij zou aantreden als directeur was voor haar niet direct een feit, maar door haar taken als waarnemend-directeur groeide zij als vanzelf in die nieuwe rol.

Haar focus ligt op delen, lenen, lezen en leren. Vandaar Reijngoudts term 'people's palace' - een plek voor en door mensen die de krachten bundelen om samen verder te komen. Als basis voor een tijdperk waarin de Bibliotheek aan den IJssel een clubhuis voor persoonlijke groei en samenwerking zal zijn.