Toneelvereniging Westzaan viert jubileum met Buus & Buur

22 september 2015
Westzaan

Als de jonge, vlotte Sanne na een lift de timmerwinkel van Dirk Mes in Westzaan binnen komt stappen, stapt ze daarmee ook het leven van de gewone Westzaners binnen. Historische figuren worden daarbij weer tot leven gebracht. Doe daar nog een flink portie roddel en achterklap bij en Buus & Buur ademt als het leven zelf.

'Uniek aan dit project is dat er zoveel mensen aan mee doen,' aldus Marijke van der Pol, die het stuk geschreven heeft. 'De vierendertig acteurs heb ik binnen enkele weken bij elkaar gekletst. Natuurlijk heeft niet iedereen een grote rol. Maar hoe leuk is het als onze eigen Bakker Verhagen opeens de winkel binnenkomt en met een 'Mogge, Dirk' een halfje bruin op de toonbank legt.' Ook de huisschilders Frits Klerk en Arnold Sol uit het dorp spelen zichzelf. Heel herkenbaar is het als zij onenigheid krijgen over de kleur Zaans Groen.'

De inhoud van het stuk is luchtig en speels. Dat moet volgens Van der Pol ook wel wanneer buiten de eigen spelers van Herleving de meeste andere spelers geen of weinig toneelervaring hebben. Op de voorrand van het podium wordt een roddelstraatje uitgelicht. Aan De Noord heb je griep, in het midden ben je ziek en aan De Zuid vragen ze zich af wanneer de begrafenis is. Uit het leven gegrepen dus. En daarom ook leuk voor mensen buiten Westzaan en zelfs voor buiten de Zaanstreek.

De regie is in handen van Sylvia de Jong die op professionele wijze het beste uit de spelers weet te halen. Mede door haar toedoen is het enthousiasme onder de mensen alleen maar groter geworden. Ook achter de schermen is een fantastische ploeg voor het decor, de kleding, de kap en grime en de rekwisieten. Gemeente Zaanstad was gevoelig voor het feit dat dit toneelstuk verbinding wil leggen tussen de dorpsbewoners onderling en heeft Herleving daarom een eenmalige subsidie verleend. Het stuk heet Buus & Buur en er wordt ook als zodanig gerepeteerd: met je buren, met elkaar. En dat is uiteindelijk ook de moraal: zorg dat je het met elkaar een beetje leuk hebt, er is al genoeg narigheid om je heen.

Kaarten kosten 10 euro en kunnen gereserveerd worden door een e-mail te sturen naar [email protected] onder vermelding van het aantal kaarten en de datum van de voorstelling.