Veel meldingen over bijen in spouwmuren

03 july 2015
Heemstede

Imker Pim Lemmers vreest dat het laten zwermen averechts uitpakt. "Omdat mensen er panisch voor zijn, heb je kans dat de gemeenten hun verordening aanpassen en de bij actief met gif gaan bestrijden. Dat past juist niet bij biologisch-dynamisch."

Normaal gesproken splitst de imker het volk als het te druk wordt in de kast. Het voordeel is dat de imker dan het nieuwe onderkomen bepaalt. Bij natuurlijk zwermen, kiest het volk zelf een plekje uit - en soms zijn dat gaten, kieren of spleten in woonhuizen.

"Een bij zal pas steken als 'ie bijvoorbeeld in je sok komt, of in je haar of als je er per ongeluk op gaat staan," vertelt Lemmers. "Onterecht vrezen mensen dat ze door de zwerm doodgestoken worden, waarschijnlijk door verhalen over 'killer bees' in Amerika, maar die leven hier niet. Bijen zijn schuw. Het zijn bloemenzoekers. Je moet natuurlijk niet je hand in een bijenkast of bijennest steken, hoe zou jij reageren als er opeens een indringer in je woonkamer staat?"

Mensen die geen bijen in hun spouwmuur wensen, raadt hij aan een zogeheten 'bijenbekkie' te installeren. "Dan kan de lucht er in, maar de bij niet."

Als de zwerm zich éénmaal in de spouwmuur genesteld heeft, kan de imker de koningin niet gemakkelijk weghalen. Zolang het volk het naar z'n zin heeft, zullen ze blijven. "Uit onwetendheid wordt er te vaak gif gebruikt. Maar dat gif is ook slecht voor de mens, het kan wel eens maanden actief blijven in de spouwmuur. Gelukkig weet ik sommige mensen daarvan bewust te maken."

De misverstanden over bijen en wespen zijn wijdverbreid. Globaal gesteld kan worden dat een wesp geler is van kleur, een smallere taille heeft, wat schokkeriger vliegt en vanaf augustus irritant op zoetigheid afkomt.