Scheepsbel eindelijk terug in Krimpen aan de Lek

29 june 2015
Krimpen aan de Lek

In 1902 verging het schip in de Straat van Torres voor de kust van Nieuw-Guinea. Honderd jaar later vond de Australische duiker Jim Prescott het wrak en nam de scheepsbel als aandenken mee naar boven. Weer ruim dertig jaar later kwam hij naar Krimpen om de bel thuis te brengen en zijn verhaal te vertellen.

"In opdracht van het Ministerie voor Visserij deed ik destijds onderzoek naar de populatie van rotskreeften die kuit schieten in de Straat van Torres. Rotskreeften worden ter plekke veel gegeten en vormen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale visserij. Mijn taak was de kreeften te vangen, te labelen en weer los te laten om zo een telling te kunnen maken. In het troebele water tussen de riffen trof ik een verticale wand met een rond gat er in. Het bleek een scheepswrak. Bij een volgende duik trof ik de mast naast het wrak en daaraan hing een door koraal bedekt object dat ik met enige moeite herkende als de scheepsbel. Mee naar boven nemen ging niet vanzelf. Mijn duikmaat en ik hebben er een touw aan gebonden en de bel vanuit een bootje naar boven gehesen. Thuis heb ik hem ontdaan van het aangegroeid koraal en sindsdien sierde hij de schoorsteenmantel. Via Lloyd’s Register in Londen wist ik te achterhalen van welke schuit de bel afkomstig was. Het plan om hem eens terug te brengen zat al lang in mijn hoofd. Een bezoek aan een congres in Amsterdam maakte de reis mogelijk en jullie historische vereniging Crempene ontving mij met open armen."

Allemanseind
Dat gebeurde afgelopen zaterdag in het Cultuurhuis. Onder grote belangstelling van leden van de historische vereniging overhandigde Jim Prescott de scheepsbel aan de dames Van der Laan-van der Hoog en Van Cappellen-van der Hoog, nazaten van reder Pieter van der Hoog, die eveneens in grote getale aanwezig waren. Die schonken de bel op hun beurt aan Crempene en die hebben er een prominente plaats in het Cultuurhuis voor gevonden. Zeeverkenners van scoutinggroep Admiraal de Ruyter hingen de bel op z’n nieuwe plaats en bevestigden het allemanseind waarna Jim Prescott liet horen dat de klank na 130 jaar nog niet verloren is gegaan.

Onder aanvoering van voorzitter Hans Dekker brachten de aanwezigen een toost uit op de behouden terugkeer van de bel. "Ik hoop met mijn vondst uw komende generaties bewust te houden van uw scheepsbouw en scheepvaarthistorie en het bereik daarvan over de wereld", besloot Prescott, die op uitnodiging van Crempene aansluitend een bezoek bracht aan de molens van Kinderdijk en de resten van de scheepshelling aan de Rijsdijk, waar de 'Krimpen aan de Lek' in 1885 werd gebouwd.