Kerken goed vol tijdens muzikale Kerkennacht [video]

22 june 2015
Haarlem

De kerk als muzikaal en poëtisch doorgeefluik is wellicht dé manier om de gebouwen langer in hun oorspronkelijke staat te houden. Daarom alleen al was deze Kerkennacht een pracht van een initiatief. En het publiek gaf ook nog thuis.
 
De Fonteinkerk was met zitzakken en overal kaarslicht het meest sfeervol. De ijle en betoverende stemmen van The Syrens en de bijbehorende hallucinerende beelden van Stefan de Witte zijn daar helemaal op z’n plaats. De meiden staan wel een beetje in het donker in de voormalige Frans Hals bioscoop.
 
De zich Opie noemende Alex Krottje in de Remonstrantse Kerk is helaas teveel versterkt en qua melodie iets teveel van hetzelfde. In de Lutherse Kerk laten de zusjes Nina en Laura Philips horen hoe ongecompliceerd ze zijn en hoe groot hun liefde voor muziek is.

'Zo heerlijk rustig'
In de Waalse Kerk is het rond half tien zo heerlijk rustig. Christophe Chaplet zingt er bekende Franse chansons waaronder ook de door Wim Sonneveld vertaalde ‘Zo heerlijk rustig’. Laatste station is de Bavokerk waar de muziek het meest experimenteel is. Zes muzikanten improviseren er op twee gitaren, twee klarinetten, synthesizer en kerkorgel lustig op los.
 
Overal plukjes mensen wiens stemmen verdeeld zijn. Piep-knor jazz, vindt een bezoeker. Een dame zegt het geweldig te vinden. Er gebeurt van alles, het dondert en bliksemt, je hoort engelen zingen en stadsorganist Anton Pauw verbindt op onnavolgbare wijze al die klanken die vanuit het midden van de kerk naar boven zweven.
 
Het meest bonte programma hadden ongetwijfeld de Doopsgezinden met poëzie van Nuel Gieles, liedjes van Tes en keiharde rock van de meidenband Cheap Thrills. Het schijnt dat daar het dak eraf is gegaan en de kerk opnieuw gedoopt.
 
Nina en Laura Philips in de Lutherse Kerk (Foto: Willem Brand & Onno Hulshof )

Video: Ad Schaap