Activiteiten in Keti Koti-maand

15 june 2015

Stichting Keti Koti Dialoog Tafel stelt zich met haar activiteiten ten doel om witte en zwarte Nederlanders middels dialoog te betrekken bij de jaarlijkse herdenking van de afschaffing van de slavernij.

Op vrijdag 20 en zaterdag 21 juni wordt in het kader van de tentoonstelling Hollanders van de Gouden Eeuw om 12.00 uur en om 14.00 in de Hermitage een Keti Koti Dialoog Tafel georganiseerd. De tentoonstelling toont het verhaal van het succesvolle 'old boys-network' van de 17de eeuw zonder het Nederlandse slavernijverleden te verdisconteren. Om dit verleden toch zichtbaar te maken, - ik zie ik zie wat jij niet ziet - biedt de Hermitage een podium om deze blind vlek aan het licht te brengen. Tijdens deze Keti Koti Dialoog Tafel wisselen deelnemers ervaringen uit over hun eigen blinde vlekken, ervaringen met in- en uitsluiting en interetnische vriendschappen. Deze tafel wordt geopend door Paul Spies, directeur Amsterdam Museum.

Van 30 juni 9.00 uur tot 1 juli 9.00 uur vindt er aan de voet van het slavernijmonument 24-uurs bij het Nationaal Slavernij Monument in het Oosterpark een Keti Koti dialoog estafette plaats. Gedurende een periode van 24 uur gaan 24 zwart/wit duo's driekwartier met elkaar in gesprek. Er komen kwesties aan de orde die in brede zin met zwart en niet zwart-zijn te maken hebben: dagelijkse dingen, thuis, op het werk, kinderen, vooroordelen, machtsongelijkheid, zwart/wit denken. Wat vaak onbesproken blijft komt aan bod met als doel elkaar beter te leren begrijpen en nader tot elkaar te komen.

De estafette wordt om 10.00 uur afgesloten met een gezamenlijk Keti Koti dialoog ontbijt in de Muiderkerk, Linnaeusstraat 37.

Om 12.00 uur start de herdenkingsmars vanuit de Muiderkerk naar het Nationaal Monument in het Oosterpark alwaar om 13.00 uur de nationale herdenking begint.

Meer informatie is te vinden via www.ketikotitafels.nl.