Burgemeester Hoes opende Roze Week

14 june 2015
Roermond

Door Harold Habets, Maastricht Colours You 2015

In Maastricht heeft de organisatie niet voldoende aan slechts 1 dag en maakt er een hele Roze Week van. Tijdens de Roze Week vinden er naast de vele activiteiten op het gebied van dans, toneel, fashion en debatten ook een aantal unieke evenementen plaats waaronder de openluchtvertoning van de film Pride op de Maaspromenade op vrijdag 19 juni a.s. om 22.00 uur. Deze film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal over het onwaarschijnlijke bondgenootschap tussen homo-activisten en mijnwerkers in het Engeland van de jaren ’80. Wat het evenement zo uniek maakt is dat er 2 actievoerders op wiens persoonlijke verhalen de film gedeeltelijk gebaseerd is, te gast zijn. Het is de eerste keer dat zij buiten Engeland hun opwachting maken bij een publiekvoorstelling van de film.

Een ander uniek evenement is de Oefenrechtbank van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Docenten en studenten van de Oefenrechtbank van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid spelen een strafzaak ex artikel 248 bis Wetboek van Strafrecht zo waarheidsgetrouw als mogelijk na. De zaak, die daadwerkelijk heeft gespeeld, is afkomstig uit het archief van het Regionaal Historisch Centrum Limburg. De zitting zal plaatsvinden op zaterdag om 15.00 uur in de Feestzaal/Zittingzaal van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, B1.113 Bouillonstraat 3, Maastricht. Deze activiteit is in samenwerking met Antidiscriminatievoorziening Limburg.
Ook de traditionele Roze Viering is uniek want voor het eerst in de geschiedenis van Roze Zaterdag nemen aan de Roze Viering een katholiek priester, een dominee van de protestante kerk, een imam en een vertegenwoordiger van het Humanistisch Verbond en een vertegenwoordiger van de Joodse gemeenschap deel aan de Roze Viering. Zij zullen ieder vanuit hun eigen levensbeschouwing het thema veelkleurigheid inhoud en betekenis geven. 
De grote betrokkenheid in de stad blijkt alleen al door de medewerking van o.a. het Bonnefantenmuseum, het Centre Ceramique, Pesthuyspodium, Lumiere Cinema, Café Rose, de Universiteitsbibliotheken, Bureau Europa, Eiffelgebouw, Toneelacademie, Sway Café, Muziekgieterij Timmerfabriek, Ipanema, La Bonbonniere en COC Limburg, In de Rooden Leeuw, Groote Societeit, Hoeve Lichtenberg, de Rechtenfaculteit en De Heerenhof. Ook is er voor de gelegenheid een speciale ColoursCamping ingericht bij Sportpark Jekerdal.
Natuurlijk is er ook ruimte voor feesten. Zo zal het feest Lavelss na jarenlange afwezigheid nog een keer terugkeren in Ipanema. Voor vrouwen-die-van-vrouwen-houden is er een speciaal vrouwenfeest en de afterparty MuchoMacho in de Muziekgieterij is het startpunt van een nieuw feestconcept. De opening van de daadwerkelijke Landelijke Roze Zaterdag op 20 juni op de Markt in Maastricht zal de laatste officiële handeling zijn van Burgemeester Hoes.
Agenda Roze Zaterdag:
11.30 Roze Viering 13.00 Start PrideWalk vanaf Sint Maartenslaan 14.00 Opening Landelijke Roze Zaterdag op de Markt  11.00 Start InfoPromenade (een vijftigtal bedrijven en organisaties presenteren zich hier aan het publiek) 12.00 Start InfoStage (op een podium aan de Maas zijn lezingen, debatten met overheidsinstellingen, muziek, de landelijke herdenking van omgekomen brandweermensen, cultuur en religie) 14.00 Start ColoursStage (hoofdpodium op de Kesselskade met nationale artiesten) 14.00 Start MarktPodium (podium op de Markt met voornamelijk lokale artiesten) 15.00 Oefenrechtbank 15.00 Dansperformance FashionClash en Project Sally, Centre Ceramique 19.00 en 21.15 uur Contested Waters 20.00 Vrouwenfeest This is Us 23.00 Afterparty MuchoMacho
Ook zijn de exposities “Gijsen, flikker op!”, “Si, quiro!”, “Sebastiaan van martelaar tot gay icon”, “Books coming out of the closet” tijdens de reguliere openingsuren te bezoeken. 
Het volledige programma is te vinden op de website www.colours2015.eu