ZuiderSterLOOP prooi voor Mike Teekens [video/foto's]

07 june 2015
Capelle aan den IJssel

Zo’n duizend atleten – jong en oud – kwamen op de zeventiende editie met start en finish aan de Hoofdweg af. De basisscholieren beten in de ochtenduren het spits af en liepen afstanden van vijftienhonderd meter. De elfjarige Renske Postema had hier totaal geen moeite me. "Van onze school hebben twintig kinderen meegedaan", vertelt de leerlinge van basisschool West na haar race, terwijl ze haar medaille goed vasthoudt. "Ik vond het leuk om mee te doen. Straks ga ik nog even naar de speeltoestellen toe."

Inmiddels hadden bijna driehonderd lopers zich verzameld aan de startstreep. De Belgische atleten van loopgroep Grijsloke waren net als de vorige keren van de partij. "We lopen voor de gezelligheid", merkt Wim Dejonghe op. "Een aantal van ons, onder wie Griet Demeyer, zijn desondanks goed voor een prijs."

Moeilijke middag
Alle ogen waren echter gericht op Patrick Kwist met startnummer 1. "Ik wist al dat het een moeilijke middag voor mij zou worden", vertelde Kwist na afloop. "Naast me stond Mike Teekens, die snellere tijden op de lange afstanden heeft staan dan ik. Lange tijd liep ik met hem op, maar zijn versnelling na vijf kilometer was me teveel. Meer dan een tweede plaats zat er niet in vandaag."

De 26-jarige Mike Teekens, die onlangs in Leiden op het NK Halve Marathon zilver won, zag de vijftien kilometer lange race, die hij aflegde in 48.14 minuten, als een ideale voorbereiding op zijn eerstvolgende marathon. "Met mijn marathontijd van 2.23 uur behoor ik tot de top-10 van Nederland", zegt hij bescheiden. "Dit parkoers met zijn vele bochten was op mijn lijf geschreven. Ik loop niet zoveel van dit soort wedstrijden, maar deze in Capelle paste goed in mijn trainingsschema."

Duizend flesjes water
Pol Nabben (Dordrecht) klasseerde zich als derde. "Pffff, Teekens en Kwist heb ik moeten laten gaan, maar ik hield ze lange tijd in het vizier. Dat kostte me veel kracht, want in de slotkilometers heb ik ontzettend afgezien." Binnen het uur finishte ook de eerste vrouw: Marieke Bourquin uit Maassluis. En topprestatie leverde ook Willem Schenk, een van de negentig hardwerkende vrijwilligers. De Capellenaar deelde duizend flesjes water uit aan de finishende atleten. "Vroeger heb ik aan de eerste veertien Zuidersterlopen meegedaan", zegt hij met trots. "Nu beman ik al drie jaar de verfrissingspost."

Bekijk hier de foto's van de ZuiderSterLOOP.