Dick de Vos (PvdD) over natuur in onze stad: Slechtvalk

03 june 2015
Leiden

Midden in Leiden, in een nestkast op het EON-gebouw broedt een paartje slechtvalken. De snelste valk ter wereld (er is weleens een duikvlucht van 389 km per uur gemeten!) broedt dus in onze eigen stad. Ze hebben zelfs vier jongen gekregen, dus het is nu een drukke tijd voor de ouderparen: elke dag een of twee duiven naar het nest: First Blood voor de hongerige jongen: op de E-ON-webcam is het vaak een bloedbad. Het woord 'slecht' in hun naam is geen moreel oordeel, maar duidt waarschijnlijk op hun manier van jagen: in een enorme duik, waardoor hun prooi meteen wordt geslacht of geslecht.

'Het zijn echte koopjesjagers', zegt stadsbioloog Frits van der Sluis. 'Ze jagen op wat het meest voorhanden is en in Leiden zijn dat vooral stadsduiven'. Zo'n duif vormt eenderde van het gewicht van de slechtvalk. Slepen ze iedere keer weer mee.

Tot voor kort zag de slechtvalk hier in de buurt alleen in de winter, jagend op overwinterende eenden. Maar nu zijn er alleen in Zuid-Holland al een stuk of 10 broedparen. Bij gebrek aan rotskliffen broeden ze in nestkasten, ook in Leiden dus. Dat is een mooi resultaat van de Leidse stadsvogelcampagne.

In Rotterdam speelde vorig jaar nog een discussie over de 'duivenoverlast'. Bestrijders stonden al klaar met gif en vangkooien, maar je kunt dus beter de voorwaarden scheppen waardoor de natuur zichzelf kan reguleren. De natuur heeft de mens niet nodig. De mens wel de natuur.

De eerder geplaatste stukjes uit de serie "Dieren in onze stad" zijn gebundeld in een fraai gebonden boekje met leeslint. Het is voor 12,95 te koop in de boekhandel.