'Een gehaakt katje vinden mensen leuk als bedankje'

03 june 2015

Dames in Lekkerkerk (vooral deelneemsters van het haak- en breicafé) beten dinsdag het spits af in een zaaltje dat Partycentrum Amicitia beschikbaar stelde. Iedereen had hetzelfde patroon voor zich: de rode kater uit Jan, Jans en de kinderen, de bekende stripfamilie van Jan Kruis uit de Libelle. Na enkele uurtjes gingen de meesten thuis verder. "Sommigen namen zelfs materiaal voor een tweede katje me naar huis", meldt Ink Schouten. Fondsenwerver Cor Slob: "Iedere deelnemer probeert een donateur voor ons te werven. Wie minimaal tien euro doneert, krijgt als bedankje zo'n katertje."

In Amicitia schoven enkel dames aan, net als tijdens de haaksessies in andere dorpen. Toch wagen ook mannen zich aan haken, weet Jannie Maaskant. "De ontwerper van dit katerpatroon is zelfs een man: amigurumist Dendennis." (Amigurumi is de Japanse term voor kleine gehaakte of gebreide poppetjes, DdB.)

Gestrest
In Krimpen aan den IJssel hield een groepje zich vrijdagsavonds bezig met haken in de Immanuëlkerk. Ook hier maakten de dames het zich gezellig. Sandra: "Ik doe het echt voor mijn plezier. Als ik gestrest ben, zegt mijn man: "Wanneer ga je eens haken?" Ha ha."

Ook haar overbuurvrouw aan de tafel, Ina, haakt vaak. "'s Avonds op de bank: heerlijk. En heel hip." Veel haaksters houden zich ook graag met breien bezig, weet Cors zus, Joke Smit-Slob. Maar vanavond staat een gehaakte kat op het menu. Joke: "Zoiets vinden mensen leuk om te krijgen. Vandaag sprak ik een collega erover; die was ook wel benieuwd. Maandag neem ik hem mee."

Het benodigde materiaal per beestje sponsort G. Brouwer, groothandel in fournituren. Eén bolletje oranje wol per kater, bijvoorbeeld. "Dat heb je niet helemaal nodig hoor", verzekert Tineke Maaswinkel. "Maar als je wilt kun je meer katers haken om donateurs te werven."

Vijfduizend
Lepra treft vooral de allerarmsten in de wereld, vertelt Slob. "Zoals in India, Brazilië en Indonesië." Met de opbrengst van deze Haakathon steunt de Leprastichting wetenschappelijk onderzoek naar opsporing en bestrijding ervan. Dat is van groot belang, benadrukt Slobs collega Wiesje Bakema. "De vreselijke handicaps die lepra veroorzaakt kunnen we alleen voorkomen als we er op tijd bij zijn. Bijvoorbeeld door lokale artsen en verpleegkundigen te leren hoe ze de ziekte kunnen diagnosticeren en behandelen. En door voorlichting, opdat mensen de gevoelloze huidvlekjes herkennen en snel naar een dokterspost gaan."

De haaksessies van de Leprastichting startten dit jaar op Wereldlepradag in Amsterdam en Alphen aan den Rijn. Slob kreeg daarna het idee om het kleinschaliger op te pakken. "Ik begon in de Krimpenerwaard. Maar nu staan er al zo'n zestig plaatsen op de planning." Elk gehaakt katje bezorgt de stichting gemiddeld twintig euro. Slob: "We streven naar 35.000 euro in twee maanden. Maar ik voorzie dat deelnemers eind dit jaar bij elkaar vijfduizend katjes hebben gehaakt."