Campagne tegen zwerfafval en sigarettenpeuken op Katwijks strand

22 may 2015
Katwijk

Wereldwijd produceert de mens 4,5 biljoen peuken, waarvan 9 miljard in Nederland. Hiervan worden er zeven miljard opgeruimd, maar twee miljard worden bevorderd tot zwerfafval. Twee miljard peuken, goed voor 10 doorsnee woonhuizen vol. Een peuk wordt, afhankelijk van de omstandigheden, in nul tot twaalf jaar afgebroken. Maar tijdens die afbraak verdwijnen er reststoffen in het milieu en wordt grondwater vervuild. Onverwachte wetenswaardigheden die schuilen achter die achteloos weggeworpen peuken. Hoewel de actie zich toespitst op het strand en de duinenstrook zijn peuken een dorpsbreed probleem.

Daden

Waarom de gemeente Katwijk deze actie steunt? Wethouder Jacco Knape zette voor zichzelf op een rijtje. 'Allereerst omdat de zee en stranden goed doorgegeven moeten worden aan volgende generaties', aldus Knape. 'Omdat bezoekers aan de kust een schoon strand en een schone zee verwachten. Omdat het goed is voor de dieren op het strand en in de zee. Omdat het in het belang is van schoon grondwater.' Dat zijn woorden, maar de gemeente stelt ook daden. De duin- en kuststrook worden extra schoongehouden door een extra aangesteld medewerker van de gemeente. Er zijn opvallende prullenbakken geplaatst, die uitnodigen om je vuil in te gooien. Daarnaast gaat het om een mentaliteitsverandering: Je maakt steeds keuzen in je leven. Maak de keuze om van je afval geen zwerfvuil te maken.

Pocketasbakje

Onderdeel van de actie is het afsluitbare pocketasbakje. Uiteraard geen wegwerp exemplaar, maar een voorzien van een uitneembare binnenbakje. Niet een hebbeding, maar hopelijk een echt gebruiksvoorwerp.

De posteractie bewijst dat de peuk een gezelschapsdier is. Zij laten de zielige peuk alleen op het strand liggend zien en daarnaast de blije peuken samen in de asbak. Dus roker, doe uw peuk het plezier en ruim hem op.