Esther Lubberding: Bevrijdingsdag leeft in Utrecht

01 may 2015
Utrecht

Dit jaar vieren we zeventig jaar bevrijding. Hoe zien we dat terug op het Bevrijdingsfestival? 

'We openen het festival met een bijzonder jubileumconcert van singer-songwriter Eefje de Visser. Ze treedt op met haar eigen band en het Orkest van Utrecht. Een verhalenverteller refereert daarbij aan de historie. Ik ben laatst bij de repetities geweest en het was heel bijzonder. Veertig man orkest, Eefje en haar band.'
En verder?  'Ook dit jaar is onze slogan 'vrijheid geef je door'. Dat zien bezoekers terug in de activiteiten. Zo hebben we veteranen speeddate-sessies; hier vertellen veteranen, of ze nou in Afghanistan of tijdens de Tweede Wereldoorlog gevocht hebben, over hun ervaringen. Daarnaast brengen twee veteranen uit WO2 de vrijheidsvlam vanuit Wageningen naar Utrecht. De burgemeester is hier ook bij. Nieuw dit jaar: de bibliotheek op het festivalterrein. Hier worden onder andere voorleessessies en een literaire estafettes georganiseerd. 
Is het nog belangrijk dat we vrijheid vieren? Absoluut! Zet de televisie maar aan en je ziet één en al ellende. Helaas is het thema nog altijd actueel. Kijk naar Afghanistan of Syrië. Misschien cliché, maar vrijheid is niet vanzelfsprekend. Net als een relatie of huwelijkheid vraagt vrijheid om onderhoud. Nieuwe generaties moeten beseffen wat een rechtsstaat is. Gelukkig merk ik dat het bevrijdingsfestival leeft onder Utrechters. Dat zie je aan de bezoekersaantallen, maar ook aan alle Utrechtse partners waarmee we samenwerken. 
Wat maakt het Bevrijdingsfestival in Utrecht uniek? We zijn het duurzaamste festival -vorig jaar voor de derde keer op rij- van het land. In alles wat we doen zoeken we naar een duurzame verbinding. We promoten natuurlijk vrijheid, maar laten bezoekers ook nadenken hoe zij in de samenleving staan. Naast het milieu, draait duurzaamheid om meer: wat laat jij achter? Ja, concreet afval, maar wat laat je achter bij anderen? We besteden hier op verschillende manieren aandacht aan. Bijvoorbeeld met de '#ZWERFIE'. Maak een selfie tijdens deponeren van zwerfafval en plaats die op social media. 
Bevrijdingsdag is dit jaar een officiële vrije dag. Bereiden jullie je voor op extra drukte?  Op drukte zijn we altijd voorbereid, maar vol is helaas vol. Vorig jaar hoefden we niet 'dicht', maar nu iedereen vrij is, adviseren we op tijd te komen. Hou vooral c=de social media in de gaten. Er is natuurlijk een doorstroom op zo'n dag. Zo gaan veel mensen rond etenstijd huiswaarts. Daarnaast werken we met wachtvakken, waarin wachtenden altijd de geschatte wachttijd horen.  
Op welk optreden verheugt u zich het meest? Hiphopartiest Ronnie Flex. Hij is echt 'hot' onder de jongeren. Ook dit jaar hebben we een gevarieerd programma voor jong en oud. Het wordt een feest.