Oplossing voor ganzen Duin en Bosch

28 april 2015
Castricum

De ganzen worden op een zeer diervriendelijke manier verplaatst van de kleine vijver, waar woningen worden gebouwd in het kader van fase 2 van Nieuw-Koningsduin, naar de vijver voor het oude Administratiegebouw. Die vijver is veel groter en biedt genoeg ruimte op het droge aan de ganzen en andere watervogels. De kleine vijver zal meteen, nadat de ganzen verplaatst zijn, worden leeggepompt, grondig worden schoongemaakt en met hekken worden afgezet zodat er geen toegang meer is. Nadat fase 2 is gerealiseerd, wordt de omgeving van de vijver weer ingericht en eventueel toegankelijk voor de ganzen als ze dat willen.

1200 handtekeningen

Trudy Kist, die samen met Karin Waal een petitie gestart was om een diervriendelijk bestaan voor de ganzen te realiseren, sprong een gat in de lucht toen zij het nieuws hoorde van de oplossing. "Als er inderdaad sprake is van verplaatsing van de ganzen, dan hoef ik natuurlijk niet de petitie te overhandigen waar intussen al ruim 1200 handtekeningen op staan", aldus Trudy.

Terug wandelen

Peter van Poelgeest treft al voorbereidingen voor de verplaatsing. Probleem zou kunnen zijn dat de ganzen terug lopen naar de kleine vijver. "De ganzen en andere watervogels zullen door mij naar de grote vijver begeleid worden, waarbij ik de gehele dag erbij zal blijven en het gedrag van de dieren zal observeren. Wanneer ze terug willen wandelen, zal ik ze op andere gedachten brengen", aldus Peter van Poelgeest. "Lukt dit allemaal niet, dan is in Brabant een opvanghuis en kunnen de ganzen later terugkeren".

Wethouder Leo van Schoonhoven laat weten 'uiterst tevreden' te zijn met de nu afgesproken deal. "Ik hoop op zeer spoedige uitvoering en goede begeleiding, zodat dit soort discussies tot het verleden behoren. Daarbij zou ik willen vragen de dieren niet te voeren met brood, wat niet goed voor ze is. Op internet is te lezen welk voedsel wel goed is voor de watervogels. Dit aspect wil ik in verband met dierenwelzijn benadrukken."